poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Serowy kleik ryżowy

Będę się streszczać bo zaraz zbieram się spać, nie ma to jak bezsenna noc w stresie przed poniedziałkiem w pracy.
Nie wiedziałam jak nazwać ten specyfik który stworzyłam sobie już wczoraj na śniadanie. W smaku przeważał ryż, co dziwne bo w składzie góruje twarożek. Przyznam się, że wątpiłam w powodzenie eksperymentu, ale wyszło smacznie ;)


Składniki (porcja):
  • 3 łyżki brązowego ryżu zmielonego na mąkę
  • 150g chudego twarogu
  • 1 jako
  • 3/4 szklanki mleka
  • syrop z agawy wg. smaku
Sposób przygotowania:
  1. Ryż gotujemy z mlekiem na małym ogniu cały czas mieszając, aż zgęstnieje i zmięknie (minimum 10 minut)
  2. ser miksujemy z jajkiem
  3. mieszankę sera dodajemy do kleiku ryżowego i gotujemy, aż jajko się zetnie, a masa zacznie bulgotać
  4. dosładzamy syropem z agawy wg. smaku
  5. przekładamy masę do miseczki i czekamy, aż lekko ostygnie
  6. na wierzch wykładamy ulubiony owoc (u mnie to moje love czyli truskawki<3)
SMACZNEGO ! ! ! :)

5 komentarzy:

  1. uroczo wygląda ta samotna truskawka w środku <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Narobiłaśmi ochoty na kleik ryzowy ;p

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie słodkości...takiego kleiku jeszcze nie jadłam. Dodałabym sobie do niego figi <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Musi być pyszny, idealny na śniadanie ;)
    Zapraszam do siebie na faszerowane jajka http://wenus-lifestyle.pl/2014/04/jajka-faszerowane-na-wielkanoc/

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.