Przepisy czekają w kolejce, a ja nie mam czasu! i nie będę go też mieć w weekend, bo czeka mnie kolejny zjazd na podyplomówce. Dlatego teraz szybko dodaję przepis i biorę się za szykowanie wałówki na jutro, a potem ćwiczenia, bo w tym też mam zaległości!
Składniki (około 2 porcji):
spód:
- jajko
- białko z jajka
- 2 łyżki otrębów owsianych
- 3 łyżki otrębów pszennych
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego firmy Oleofarm
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
warstwa szpinakowa:
- 450g mrożonego szpinaku
- ząbek czosnku
- sól, pieprz wg. smaku
- odrobina oleju ryżowego firmy Oleofarm
warstwa serowa:
- 200g serka wiejskiego lekkiego
- jajko
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Rozduszony ząbek czosnku smażymy na odrobinie oleju, aż się zezłoci
- dodajemy szpinak i dusimy na małym ogniu, aż się rozmrozi, a woda wyparuje
- w tym czasie mieszamy wszystkie składniki na spód i odstawiamy na około 5 minut żeby otręby spęczniały
- przekładamy ciasto do naczynia żaroodpornego, wsadzamy do piekarnika nagrzanego do około 170 stopni i pieczemy, aż góra "zastygnie"
- kiedy ciasto się wypiecze wykładamy na wierzch doprawiony szpinak
- gęstą część serka wiejskiego blendujemy na jednolitą masę z jajkiem i wylewamy na wierzch szpianku
- ponownie wstawiamy zapiekankę do piekarnik i pieczemy, aż ser się wypiecze (mój piekarnik jest specyficzny dlatego nie potrafię podać wam przybliżonego czasu pieczenia, musicie obserwować wypiek;))
SMACZNEGO ! ! ! :)
Dla mnie bomba! :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjna ta zapiekanka.
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na danie, a na polewę to już w ogóle! :D
OdpowiedzUsuńnajlepsza ta warstwa z wiejskiego! palce lizać :) zdrowo i smacznie!
OdpowiedzUsuń