piątek, 11 kwietnia 2014

Zapiekanka ze szpinakiem

Przepisy czekają w kolejce, a ja nie mam czasu! i nie będę go też mieć w weekend, bo czeka mnie kolejny zjazd na podyplomówce. Dlatego teraz szybko dodaję przepis i biorę się za szykowanie wałówki na jutro, a potem ćwiczenia, bo w tym też mam zaległości!


Składniki (około 2 porcji):
spód:
warstwa szpinakowa:
warstwa serowa:
  • 200g serka wiejskiego lekkiego
  • jajko
  • sól, pieprz
Sposób przygotowania:
  1. Rozduszony ząbek czosnku smażymy na odrobinie oleju, aż się zezłoci
  2. dodajemy szpinak i dusimy na małym ogniu, aż się rozmrozi, a woda wyparuje
  3. w tym czasie mieszamy wszystkie składniki na spód i odstawiamy na około 5 minut żeby otręby spęczniały
  4. przekładamy ciasto do naczynia żaroodpornego, wsadzamy do piekarnika nagrzanego do około 170 stopni i pieczemy, aż góra "zastygnie"
  5. kiedy ciasto się wypiecze wykładamy na wierzch doprawiony szpinak
  6. gęstą część serka wiejskiego blendujemy na jednolitą masę z jajkiem i wylewamy na wierzch szpianku
  7. ponownie wstawiamy zapiekankę do piekarnik i pieczemy, aż ser się wypiecze (mój piekarnik jest specyficzny dlatego nie potrafię podać wam przybliżonego czasu pieczenia, musicie obserwować wypiek;))
SMACZNEGO ! ! ! :)



4 komentarze:

  1. Super pomysł na danie, a na polewę to już w ogóle! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. najlepsza ta warstwa z wiejskiego! palce lizać :) zdrowo i smacznie!

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.