Szparagi to istna bomba witamin i składników mineralnych. Są bogatym źródłem witaminy K i kwasu foliowego. Zawierają karoten, witaminy B, B2, B6, witaminę C, a także sole potasowe, wapń, sód, magnez, fosfor, fluor i żelazo. Mają także działanie bakteriobójcze i zapobiegają powstawaniu chorób nowotworowych. Spożywane regularnie obniżają ryzyko wystąpienia nowotworów i chorób serca. Wpływają pobudzająco i regulująco na układ trawienny.
Składniki (około 2 porcji):
- pęczek białych szparagów
- pęczek koperku
- ząbek czosnku
- 2-4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- żółtko z jajka
- 3 plastry sera żółtego 5% tłuszczu dostępnego w sklepie Centrum Sylwetki
- 2 "gniazdka" makaronu proteinowego
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej dostępnej w sklepie Centrum Sylwetki
- sól, pieprz wg. smaku
- łyżeczka oleju rzepakowego firmy Oleofarm
Sposób przygotowania:
- Szparagi obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie, aż zmiękną, odcedzamy (zostawiając 3/4 szklanki wody po szparagach)
- na teflonowej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy rozduszony ząbek czosnku, smażymy, aż się zezłoci
- wkładamy na patelnię szparagi, mieszamy
- w 3/4 szklanki wody po szparagach rozpuszczamy skrobię, żółtko i jogurt
- na chwilę odstawiamy z ognia patelnię ze szparagami i ciągle mieszając dodajemy sos
- ponownie wstawiamy patelnię na ogień (mały), mieszamy, aż zgęstnieje
- na koniec dodajemy pokrojony ser, koperek i ugotowany (zgodnie z instrukcjom na opakowaniu) proteinowy makaron
- jeszcze chwilkę smażymy, aż sos oblepi makaron
- doprawiamy solą i pieprzem
SMACZNEGO ! ! ! :)
narobiłaś mi smaka! mniam!
OdpowiedzUsuń