czwartek, 8 maja 2014

Makaron proteinowy w sosie szparagowym

Szparagi to istna bomba witamin i składników mineralnych. Są bogatym źródłem witaminy K i kwasu foliowego. Zawierają karoten, witaminy B, B2, B6, witaminę C, a także sole potasowe, wapń, sód, magnez, fosfor, fluor i żelazo. Mają także działanie bakteriobójcze i zapobiegają powstawaniu chorób nowotworowych. Spożywane regularnie obniżają ryzyko wystąpienia nowotworów i chorób serca. Wpływają pobudzająco i regulująco na układ trawienny.

Składniki (około 2 porcji):
Sposób przygotowania:
  1.  Szparagi obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie, aż zmiękną, odcedzamy (zostawiając 3/4 szklanki wody po szparagach)
  2. na teflonowej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy rozduszony ząbek czosnku, smażymy, aż się zezłoci
  3. wkładamy na patelnię szparagi, mieszamy
  4. w 3/4 szklanki wody po szparagach rozpuszczamy skrobię, żółtko i jogurt
  5. na chwilę odstawiamy z ognia patelnię ze szparagami i ciągle mieszając dodajemy sos
  6. ponownie wstawiamy patelnię na ogień (mały), mieszamy, aż zgęstnieje
  7. na koniec dodajemy pokrojony ser, koperek i ugotowany (zgodnie z instrukcjom na opakowaniu) proteinowy makaron
  8. jeszcze chwilkę smażymy, aż sos oblepi makaron
  9. doprawiamy solą i pieprzem
SMACZNEGO ! ! ! :)

2 komentarze:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.