upał!
praca, praca, praca!
gdyby tak można było prosić o piątek popołudniu?
placki na szybko i prosto, już wczoraj miałam na nie wizję, ale dopiero dziś doszło do realizacji. Inne niż dotąd ;)
Składki (około 11 placków):
- 2 jajka
- około 2 plastrów sera pleśniowego light President (znajdziecie też podobny w Lidlu)
- 3 łyżki mielonego siemienia lnianego firmy Oleofarm
- 3 łyżki otrębów pszennych dostępnych w sklepie Centrum Sylwetki
- 2 łyżki suszonej cebuli w płatkach dostępnej w sklepie Skworcu.com.pl
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego (polecam TOLE z Biedronki)
- sól, pieprz
- do smażenia odrobina oleju ryżowego firmy Oleofarm
- średnia cukinia
Sposób przygotowania:
- Cukinię obieramy, a następnie trzemy na tarce o dużych oczka (jeśli jest bardzo soczysta odlewamy nadmiar soku)
- jajka miksujemy, następnie dodajemy cukinię i wszystkie pozostałe składniki (ser pleśniowy kroimy w drobną kostkę), mieszamy
- smażymy placki na rozgrzanej teflonowej patelni przetartej olejem przed każdym plackiem, na małym ogniu, pod przykryciem (wtedy ciasto się wypiecze, cukinia zmięknie i łatwiej będzie nam przewrócić placki na drugą stronę) / około 1 łyżka ciasta na jeden placek
- gotowe placki polecam skonsumować z gęstym jogurtem naturalnym ;)
SMACZNEGO ! ! ! :)
Bardzo lubię placki z cukinią, pyszne są.
OdpowiedzUsuńCiekawa wersja ;)
a ja od jogurtu naturalnego z biedronki wolę ten z lidla :) nie podchodzi tak wodą jak biedronkowy :) a jest równie gęsty.
OdpowiedzUsuńCo do placków to moje ulubione ostatnio to cukiniowe z marchewką ale chętnie wypróbuję te :) tak się zastanawiam czy zamiast suszonej można by użyć świeżej cebuli
nie mam pewności co do cebuli, bo surowa, a świeża ma całkiem inne właściwości, ale można spróbować ;)
OdpowiedzUsuń