Już jakiś czas temu dostałam do testowania paczkę produktów ze strony Przysmaki.pl. Nadszedł czas na kolejną recenzję, tym razem DZIKIEGO RYŻU.
Dziki ryż, zwany również ryżem wodnym rośnie w naturze w czystych wodach kanadyjskich rzek i jezior. Jako roślina dziko rosnąca stanowił od wieków pożywienie tamtejszych Indian.
Proponowany przez firmę Przysmaki.pl dziki ryż pochodzi z terenów Kanady i stamtąd jest bezpośrednio importowany.
Rośnie naturalnie, bez pestycydów i nawozów sztucznych.
Skład: dziki ryż (Zizania aquatica).
Dziki ryż, ceniony ze względu na swoje wartości odżywcze, stanowi doskonałe źródło przeciwutleniaczy. Zawiera także białko, błonnik, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B, cynk oraz magnez.
Moja opinia:
Zaskoczył mnie fakt że dziki ryż ma stosunkowo mniej kalorii niż pozostałe ryże, jedynie 167 kcal/100g. Wcześniej nie przyglądałam się wartością odżywczym. Jest to zdecydowanie jedna z większych zalet tego ryżu. Co do smaku, nie przypomina, żadnych z wcześniejszych kaszy/ryżów, które jadłam, jest niepowtarzalny i smaczny ;) Mogę chyba stwierdzić, że dziki ryż został moim ulubionym ryżem ;)
Przygotowywałam go na słodko jak i słono, w każdej wersji zdaje egzamin ;)
W tym poście akurat podam przepis na leczo, które stanowi idealny dodatek do dzikiego ryżu ;)
Składniki (ilość jak dla wojska ;) propozycja na rodziny obiad lub zrobienie zapasów na zimę;)):
- około 1,5 kg papryki (obojętnie jaki kolor ja użyłam czerwonej i zielonej)
- 2 puszki pomidorów (wiem, że teraz możemy korzystać ze świeżych polskich, ale poszłam na łątwiznę;p)
- 2-3 koncentraty pomidorowe (200g w jednym słoiczku, znów będę robić bezpłatną reklamę i napiszę, że najpyszniejsze koncentraty są w markecie NETTO:))
- około 700g mielonej piersi kurczaka/indyka
- gigantyczna cukinia
- 3 cebule
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka, ostra papryka wg. smaku
- odrobina oleju rzepakowego do smażenia
- Na ogromnej teflonowej patelni rozgrzewamy około łyżeczki oleju
- cebulę kroimy w drobną kostkę, a następnie wrzucamy ją na patelnię i smażymy, aż się zezłoci
- dodajemy mięso, smażymy mieszając i rozdrabniając je łyżką na mniejsze kawałki, aż nie będzie już surowe
- paprykę, cukinię, pomidory kroimy w kostkę
- do mięsa dodajemy pokrojone warzywa i dusimy pod przykryciem, aż zmiękną (może to trochę potrwać, papryka potrzebuje czasu)
- na koniec dodajemy koncentraty, przyprawiamy wg. smaku i jeszcze smażymy, żeby nadmiar sosu wyparował
- leczo najlepiej smakuje na następny dzień kiedy mięso nasiąknie pomidorowym sosem, a wszystkie składniki się przegryzą ;)
SMACZNEGO ! ! ! :)
Nie jadłam dzikiego ryżu, ale mam na niego straszną ochotę. Bardzo długo się gotuje?
OdpowiedzUsuń30-40 minut ale warto ;)
OdpowiedzUsuńChętnie bym spróbowała tego ryżu, nie mogę go znaleźć u siebie w sklepach, a już mam na niego chrapkę od pewnego czasu :)
OdpowiedzUsuń