czwartek, 11 września 2014

Drożdżowe racuchy z jabłkami

Dziś w pracy naszła mnie ochota na racuchy z jabłkami, jesiennie na dworze to też zanurzam się w cynamonowo-jabłkowych klimatach :) nie znoszę zimna i wilgoci. Chcę do ciepłych krajów!!!!
Tak poza tym to mam nawiedzoną współlokatorkę, nie przygarnąłby mnie ktoś??

Składniki ( na około 10 racuchów):
  • 2 jajka
  • 2 małe jabłka
  • 2 łyżki ksylitolu
  • niecała łyżeczka świeżych drożdży
  • 4 łyżki mąki pełnoziarnistej pszennej
  • 2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
  • łyżka mielonego lnu
  • 3/4 szklanki mleka
  • łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:
  1. 2 łyżki mąki, 0,5 szklanki letniego mleka, ksylitol i drożdże mieszamy tak aby wszystko się rozpuściło
  2. odstawiamy masę w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły działać, na około 15 minut
  3. jabłka obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach
  4. do rozczynu drożdżowego dodajemy wszystkie pozostałe składniki, mieszamy
  5. smażymy racuchy na teflonowej patelni, na małym ogniu, pod przykrywką, dość długo z każdej ze stron, żeby ciasto wewnątrz się wypiekło

SMACZNEGO ! ! ! :)

5 komentarzy:

  1. z dodatkiem płatków owsianych jeszcze nie próbowałam, a sama ostatnio w takich racuszkach się rozsmakowałam :) koniecznie będę musiała wypróbować!

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. dzięki, no to do roboty! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smacznie, ale nie do końca dietetycznie... Ksylitol wcale nie jest taki naturalny i zdrowy.
    Tylko na zęby w ograniczonych ilościach. Lepiej stewia czy coś. Do tego pszenica nie jest zdrowa i sprzyja tyciu!!! Mleko jeśli roślinne to ok, np. owsiane, kokosowe itp.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jabłka są wystarczająco słodkie nie trzeba dodawać ksylitolu.

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.