Tak jak obiecałam podaję przepis na dzisiejsze placki, trochę późno, ale zawsze może się przydać na jutrzejsze, leniwe niedzielne śniadanko ;)
Co u mnie?
W pracy hardcore!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ale w piątek wróciłam do mej bezpiecznej przystani jaką jest Leszno City więc chwila regeneracji (choćby szczątkowej) nastała :)
a i nowa współpraca powstała! z pyszną Firmą FRESANO, na pierwszy ogień poszły daktyle ;)
- 30g płatków żytnich
- 20g płatków jęczmiennych (mielimy na mąkę)
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 daktyle FRESANO
- jajko
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 100ml kefiru
Sposób przygotowania:
- Daktyle zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na kilka minut (najlepiej zalać je wieczorem i zostawić na całą noc, ale że ja wymyśliłam ten przepis dopiero rano wyszło jak wyszło;))
- daktyle odcedzamy i wrzucamy do blendera, miksujemy na miazgę
- dodajemy wszystkie pozostałe składniki, blendujemy
- smażymy placki na teflonowej patelni na małym ogniu, pod przykryciem, lekko przecierając patelnie olejem przed każdym plackiem
- gotowe placki podałam z jogurtem i domowymi powidłami śliwkowymi <3
jestem juz po śniadaniu, ale na podwieczorek też będą świetne!
OdpowiedzUsuń