Idealne na drugie śniadanko, konsumując po dwa ciasteczka starczą nam na cały tydzień chyba że obdarujemy nimi innych tak jak ja poczyniłam ;)
- duże jajko
- 30g ksylitolu firmy Oleofarm
- 4 łyżki syropu z agawy
- łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki oleju kokosowego dostępnego w sklepie Centrum Sylwetki
- szczypta soli
- 50g płatków żytnich (mielimy na mąkę)
- 0,5 łyżeczki sody
- 110g płatków owsianych błyskawicznych
- 200g suszonych śliwek (siekamy)
Sposób przygotowania:
- Jajko, ksylitol, sól, syrop z agawy, cynamon, olej (w płynnej postaci) miksujemy
- dodajemy płatki owsiane, żytnie, sodę, suszone śliwki, mieszamy
- odkładamy na około 5 minut
- z ciasta formujemy w rękach kulki i rozpłaszczamy na kształt ciasteczek
- układamy ciastka na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce
- pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 10 - 12 minut do lekkiego zbrązowienia
- studzimy na kratce na kratce
SMACZNEGO ! ! ! :)
wyglądają smacznie:)
OdpowiedzUsuńTakie zbożowe ciastka są przepyszne :)
OdpowiedzUsuńsuper ciasteczka, na śniadanie, przekąskę, czy podwieczorek, a suszone śliwki są świetne!
OdpowiedzUsuńowsiane moje ulubione ;)
OdpowiedzUsuń