wtorek, 11 listopada 2014

Marchewkowe ciasto z orzechami

Kto nie lubi marchewkowych ciast? Kto nie lubi to polubi po tym cieście ;) mniam mniam! :) i nawet mój upośledzony leszczyński piekarnik bez działającej dolnej grzałki dał radę ;)
Wszystko co dobre szybko się kończy, jutro powrót do pracy, Poznań nigdy nie będzie moim miastem :(

Składniki:
  • 2/3 szklanki mąki migdałowej BIO
  • 1/3 szklanki ksylitolu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta imbiru 
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki oleju z orzechów włoskich firmy Oleofarm
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • pół szklanki posiekanych, odsączonych ananasów (z puszki bez dodatku cukru /z tego co się orientuję jedyne takie znajdziemy w NETTO)
  • 1 szklanka startej na średnich oczkach marchewki
  • krem: około 400-500g sera mielonego do serników PRESIDENT + ksylitol wg. smaku (ja ograniczyłam ksylitol do minimum bo same ciasto jest dość słodkie, dlatego niesłodka masa idealnie przełamie smak ciasta)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Sposób przygotowania:
  1. W jednym naczyniu mieszamy składniki suche: mąkę, ksylitol, sól, proszek, sodę, przyprawy
  2. w drugim naczyniu miksujemy jajka z olejem
  3. łączymy zawartość obu naczyń
  4. dodajemy marchewkę, orzechy i ananasy, mieszamy
  5. przekładamy ciasto do formy (prostokątnej lub tortownicy) wyłożonej papierem do pieczenia
  6. pieczemy w temperaturze 175ºC przez 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka
  7. studzimy w formie, następnie wyjmujemy i studzimy na kratce
  8. przekrawamy ciasto wzdłuż na pół i przekładamy kremem pozostawiając trochę sera na wierzch
  9. tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki

SMACZNEGO! ! ! ;)

8 komentarzy:

  1. Ciasto marchewkowe to jedno z moich ulubionych. Nigdy jednak do jego przygotowania nie używałam mąki migdałowej. Muszę koniecznie wypróbować Twoją wersję.

    OdpowiedzUsuń
  2. po prostu przepyszne to ciasto! uwielbiam mąkę migdałową i takie zdrowe wypieki, które je się ze świadomością, że służą naszemu zdrowiu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostatnio takie jadłam, jak dla mnie niebo w gębie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda apetycznie :) ciasto marchewkowe jest pycha :D
    Dzięki za info, że można znaleźć ananas w puszce bez cukru! ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda obłędnie :)
    Dobrze wiedzieć, że w gdzieś można dostać ananas bez cukru w zalewie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ciasto marchewkowe zawsze i wszędzie!

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.