Tak jak powiedziałam tak zrobiłam, a mianowicie upiekłam pierniki ;) wzorowałam się na już opublikowanym przepisie, ale nie byłabym sobą gdybym czegoś nie zmieniła, coś na coś i mamy lekko zmodyfikowaną wersję pełnoziarnistych pierniczków ;)

- szklanka płatków żytnich
- szklanka płatków owsianych
- szklanka płatków jęczmiennych
- szklanka otrębów pszennych
- szklanka lnu mielonego firmy Oleofarm
- 5 łyżek domowej przyprawy do piernika
- 0,5 łyżeczki amoniaku
- czubata łyżka kakao
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju z orzechów włoskich firmy Oleofarm
- 0,5 szklanki płynnego miodu
- 3 łyżki mleka
- 5 łyżek ksylitolu
Sposób przygotowania:
- Miód, ksylitol, olej i żółtka ucieramy mikserem
- otręby i płatki owsiane mielimy na mąkę
- mieszamy suche składniki (otręby, płatki, len, przyprawę do piernika, amoniak, kakao)
- dodajemy je do żółtek i miodu, mieszamy
- białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy je do ciasta
- mieszamy wszystko, a następnie wyrabiamy ręcznie
- kiedy ciasto jest gotowe, najlepiej spróbować czy jest dość słodkie i w razie czego dosłodzić
- wałkujemy ciasto pomiędzy dwoma kawałkami foli spożywczej, dzięki temu nie będziemy musieli dodawać mąki, żeby ciasto się nie kleiło do wałka i blatu, ja zrobiłam tak wszystkie pierniki i poszło bez problemu ;) (jeśli podczas wałkowania reszta ciasta zacznie zasychać i będziecie mieć problem z wyrabianiem, dodajcie odrobinę mleka)
- wykrawamy pierniki
- wykładamy je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę
- pieczemy około 10 minut w temp. 150 stopni (należy kontrolować sytuację, żeby nasze pierniczki się nie spaliły lub były niedopieczone)
- upieczone pierniki od razu wyciągamy z piekarnika i przekładamy do wystygnięcia
SMACZNEGO ! ! ! :)
ooo i już w świątecznym klimacie! :)
OdpowiedzUsuńI w świetnej zdrowszej wersji! :)
UsuńNieźle wykombinowane, jedne ze zdrowszych pierników jakie widziałem ;)
OdpowiedzUsuńzaczyna się sezon na piernikowanie:)
OdpowiedzUsuńPierniczki przypominają mi o świętach :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do Nas: http://modnystyl2013.blogspot.com/
Piękny kształt serduszek :) Nasze są krzywe i pierniczki nie wyglądają tak ładnie :/
OdpowiedzUsuńJesteśmy ciekawe smaku, tzn. nasze pierniczki robione są z mąk bezglutenowych i niepełnoziarnistych a czy w tych czuć otręby i charakterystyczny dla nich smak i aromat?
własnie ja nie wyczuwam tu charakterystycznego smaku otrębów, przyprawa do piernika ma moc ;)
UsuńW takim razie trzeba wypróbować :) nam nie przeszkadza smak otrąb ale rodzinka już może nosem kręcić :D
Usuńmusze wypróbować ten przepis bo aż mi ślinka pociekła ;)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę bardzo apetycznie :) życzę wszystkim smacznego :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie:) Najlepszy sklep internetowy nie tylko związany ze sportem :) www.twojstyl24.pl.tl
czy one są od razu gotowe do jedzenia czy musza dojrzewac?
OdpowiedzUsuńod razu gotowe ;)
Usuńbo to raczej coś na kształt ciasteczek owsianych a nie tradycyjnych pierników ;)
jutro robie na probe w takim razie i jak wszystkim zasmakują to i na Święta :)
OdpowiedzUsuńdziękuje :)