poniedziałek, 10 listopada 2014

Pełnoziarniste pierniki

Tak jak powiedziałam tak zrobiłam, a mianowicie upiekłam pierniki ;) wzorowałam się na już opublikowanym przepisie, ale nie byłabym sobą gdybym czegoś nie zmieniła, coś na coś i mamy lekko zmodyfikowaną wersję pełnoziarnistych pierniczków ;)

Składniki:
  • szklanka płatków żytnich
  • szklanka płatków owsianych
  • szklanka płatków jęczmiennych
  • szklanka otrębów pszennych
  • szklanka lnu mielonego firmy Oleofarm
  • 5 łyżek domowej przyprawy do piernika 
  • 0,5 łyżeczki amoniaku
  • czubata łyżka kakao
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju z orzechów włoskich firmy Oleofarm
  • 0,5 szklanki płynnego miodu
  • 3 łyżki mleka 
  • 5 łyżek ksylitolu 
Sposób przygotowania:
  1. Miód, ksylitol, olej i żółtka ucieramy mikserem
  2. otręby i płatki owsiane mielimy na mąkę
  3. mieszamy suche składniki (otręby, płatki, len, przyprawę do piernika, amoniak, kakao)
  4. dodajemy je do żółtek i miodu, mieszamy
  5. białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy je do ciasta
  6. mieszamy wszystko, a następnie wyrabiamy ręcznie
  7. kiedy ciasto jest gotowe, najlepiej spróbować czy jest dość słodkie i w razie czego dosłodzić
  8. wałkujemy ciasto pomiędzy dwoma kawałkami foli spożywczej, dzięki temu nie będziemy musieli dodawać mąki, żeby ciasto się nie kleiło do wałka i blatu, ja zrobiłam tak wszystkie pierniki i poszło bez problemu ;) (jeśli podczas wałkowania reszta ciasta zacznie zasychać i będziecie mieć problem z wyrabianiem, dodajcie odrobinę mleka)
  9. wykrawamy pierniki
  10. wykładamy je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę
  11. pieczemy około 10 minut w temp. 150 stopni (należy kontrolować sytuację, żeby nasze pierniczki się nie spaliły lub były niedopieczone)
  12. upieczone pierniki od razu wyciągamy z piekarnika i przekładamy do wystygnięcia

SMACZNEGO ! ! ! :)

14 komentarzy:

  1. ooo i już w świątecznym klimacie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nieźle wykombinowane, jedne ze zdrowszych pierników jakie widziałem ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. zaczyna się sezon na piernikowanie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pierniczki przypominają mi o świętach :)

    Zapraszam do Nas: http://modnystyl2013.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny kształt serduszek :) Nasze są krzywe i pierniczki nie wyglądają tak ładnie :/
    Jesteśmy ciekawe smaku, tzn. nasze pierniczki robione są z mąk bezglutenowych i niepełnoziarnistych a czy w tych czuć otręby i charakterystyczny dla nich smak i aromat?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. własnie ja nie wyczuwam tu charakterystycznego smaku otrębów, przyprawa do piernika ma moc ;)

      Usuń
    2. W takim razie trzeba wypróbować :) nam nie przeszkadza smak otrąb ale rodzinka już może nosem kręcić :D

      Usuń
  6. musze wypróbować ten przepis bo aż mi ślinka pociekła ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda naprawdę bardzo apetycznie :) życzę wszystkim smacznego :)

    Zapraszam do siebie:) Najlepszy sklep internetowy nie tylko związany ze sportem :) www.twojstyl24.pl.tl

    OdpowiedzUsuń
  9. czy one są od razu gotowe do jedzenia czy musza dojrzewac?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. od razu gotowe ;)
      bo to raczej coś na kształt ciasteczek owsianych a nie tradycyjnych pierników ;)

      Usuń
  10. jutro robie na probe w takim razie i jak wszystkim zasmakują to i na Święta :)
    dziękuje :)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.