poniedziałek, 22 grudnia 2014

Zdrowy keks

miał być wczoraj, ale jest dziś
najważniejsze że JEST! :)
pyszny pyszny blok bakaliowy, keksy, itp.
kalorie pewnie nas przerażą, dlatego póki co ich nie liczyłam :p

Składniki:
  • pomarańcz
  • bakalie (500g):(150g rodzynek, 150g suszonych fig, 150g daktyli, 50g suszonych śliwek)
  • 200g odtłuszczonej mąki migdałowej
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatalowej
  • skórka z połowy cytryny
  • 4 jajka
Sposób przygotowania:
  1. Bakalie kroimy w kostkę
  2. Tak przygotowane suszone owoce zalewamy sokiem z wyciśniętej pomarańczy i odstawiamy na około 10-15 minut
  3. Mąkę migdałową mieszamy z cynamonem i gałka
  4. Białka z jajek ubijamy na sztywna pianę, na koniec dodajemy żółtka i delikatnie miksujemy
  5. Dodajemy jajka do bakalii, mieszamy
  6. Na koniec wsypujemy mąkę, mieszamy
  7. Przekładamy ciasto do keksowki wyłożonej papierem do pieczenia
  8. Pieczemy w temp. 180 stopni przez około godzinę


SMACZNEGO ! ! ! ;)

8 komentarzy:

  1. Czym można zastąpić tą mąkę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mielonym migdałami, ale kaloryczność pójdzie w górę

      Usuń
  2. ja często robię ciasta na bazie mąki migdałowej i bakali i mają one zawsze jedną wadę- za szybko się kończą! bo nie potrafię poprzestać na jednym kawałku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rzeczywiście jest zdrowszy, dla niektórych to chudsze święta ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo apetycznie! Wesołych Świąt! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Może i kaloryczny ale zrobiłam i był przepyszny! Samo zdrowie!

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.