niedziela, 22 marca 2015

Pizza/ tarta na pełnoziarnistym spodzie

Miały być bułki, ale po przygotowaniu ciasta stwierdziłam że bardziej nada się na pizzę lub tartę, jest bez drożdży więc typowo pizzowe nie jest, ale na spód spisało się doskonale :)

Składniki (sam spód bez dodatków ma około 670 kcal):
  • 50g płatków owsianych zmielonych na mąkę
  • 50g płatków żytnich zmielonych na mąkę
  • 70g mąki razowej pszennej
  • 0,5 łyżeczki sody
  • około 70 ml jogurtu naturalnego
  • łyżka oleju rzepakowego (7g)
  • około 50ml wody
  • jako dodatki: koncentrat, oliwki, kurczak, papryka, ser feta
Sposób przygotowania:
  1. W jednej misce mieszamy suche, a w drugiej mokre składniki
  2.  do suchych składników dodajemy mokre i dokładnie mieszamy, a następnie ugniatamy ręką (jeśli będzie za mało się kleić to dodajcie więcej wody)
  3. tak przygotowane ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma kawałkami foli spożywczej (dzięki temu nie będziemy potrzebować więcej mąki a ciasto nie będzie się kleić) na placek grubości kilku mm :)
  4. z powstałego placka wycinamy okrąg (nie jest to konieczne, ja chciałam żeby ładnie wyglądał:)
  5. rozsmarowujemy sos/koncentrat pomidorowy i wykładamy ulubione dodatki
  6. pieczemy w temp. 200 stopni przez około 20 minut
  7. ciasto wychodzi bardzo chrupiące :)
SMACZNEGO ! ! ! :)

6 komentarzy:

  1. Realnie dietetyczne. Wygląda bardzo apetycznie i kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O rany, genialna pizza! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Najbardziej w pizzy kocham to,że można ją jeść codziennie z czymś innym i nigdy się nie znudzi - no niestety tak nie można, ale od czasu do czasu UWIELBIAM:)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.