poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Ciastka zbożowe

Obiecałam więc dodaję mimo samoczynnie zamykających się ślepek

Składniki (około 13 dużych ciastek)/kcal policzę być może jutro/:
  • 100g płatków żytnich
  • 100g płatków owsianych
  • 10g pestek dyni
  • 15g sezamu
  • 30g słonecznika
  • 80g suszonej żurawiny
  • 20g mąki migdałowej dostępnej w sklepie CENTRUM SYLWETKI
  • 20g ciemnej czekolady bez dodatku cukru
  • 25g płynnego miodu
  • 1/4 szklanki ciepłej wody
  • cynamon
Sposób przygotowania:
  1. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki (czekoladę siekamy drobno lub trzemy na tarce)
  2. z powstałej masy formujemy ciastka (słabo się kleją więc wymagają cierpliwości, choć mi poszło bez problemu, wykorzystałam średnią półokrągła miarkę)
  3. wykładamy ciastka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
  4. pieczemy w temp 200 stopni przez około 15 minut (aż się zbrązowią, piekarnik piekarnikowi nie równy więc musicie kontrolować sytuację:-) )
SMACZNEGO ! ! ! :)

8 komentarzy:

  1. Wyglądają bardzo smakowicie, aż mnie naszła ochota na takie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis:-P. Uwielbiam zbozowe ciasteczka,wiec z pewnoscia skorzystam z przepisu. Pozdrawiam:-P.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapisuje przepis do wyprobowania. Uwielbiam zbozowe ciasteczka. Pozdrawiam:-P.

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny przepis. Uwielbiam je

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.