Sama nie wiedziałam jak nazwać ten przepis. wy podejrzewaliście mnie o jedzenie lodów, tak to wygląda :p
Ale nie, nie, to mix twarożków, który z odpowiednimi dodatkami tworzy wielkie wow! :)

- 200g serka wiejskiego light
- 250g chudego twarogu w kostce
- 20g uprażonych wiórków kokosa
- 40g płatków żytnich
- cynamon wg. upodobań (ja lubię spore ilości :) )
- 10g nasion chia
- guma ksantanowa
- erytrol wg. smaku lub inne słodzidło
Sposób przygotowania:
- Płatki żytnie z cynamonem i nasionami chia zalewamy wrzątkiem (tak żeby woda wystawała z 3 cm nad płatki) i odstawiamy na około 10-15 minut pod przykryciem, żeby spęczniało
- do blendera wrzucamy sery, kokos, napęczniałe płatki (jeśli cała woda nie zostanie wchłonięta to nic nie szkodzi, też wlewamy ją do blendera), blendujemy przez kilka minut aż uzyskamy jednolitą masę
- dosładzamy wg. smaku, odstawiamy na około 5 minut żeby smaki się przegryzły
- dodajemy odrobinę gumy k., mieszamy i kiedy uzyskamy zadowalającą nas konsystencję przekładamy masę do pojemniczków i wstawiamy do lodówki
- informacja dla osób nie posiadających gumy k. próbowałam też wersję z żelatyną konsystencja po zastygnięciu była inna ale smak równie pyszny, także śmiało możecie rozrobić we wrzątku z 1łyżeczkę żelatyny i dodać do mieszanki. Możecie też wypróbować opcję bez niczego, wydaje mi się że płatki i chia tak spęcznieje, że dostatecznie zagęści masę :)
SMACZNEGO ! ! ! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.