poniedziałek, 15 lutego 2016

Zdrowe ciasto serowo-otrębowe

O tym cudownym przepisie przypomniałam sobie w weekend, kiedyś bardzoooo często robiłam takie ciasto, opublikowałam przepis dawno temu o TUTAJ, jednak wczoraj go zmodyfikowałam zwiększając ilość masy serowej i myślę że wyszło mu to na dobre, z resztą sami sprawdźcie :)

Składniki (całość około 870kcal):
  • 2 jajka
  • 35g otrębów owsianych  firmy Kupiec
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • czubata łyżeczka kakao
  • 30 rozkruszonych tabletek STEWII lub innego słodzidła (najlepiej żebyście spróbowali surowego ciasta i sami ocenili ile dosłodzić)
  • 580g twarogu sernikowego President (5% tłuszczu)
  • 14g budyniu waniliowego bez cukru
Sposób przygotowania:
  1. Oddzielamy białka od żółtek
  2. do miski wrzucamy otręby, proszek do pieczenia, 80g twarogu, kakao, 10 tabletek STEWII i miksujemy
  3. białka ubijamy na sztywną pianę
  4. miksując na najmniejszych obrotach do masy otrębowej dodajemy białka
  5. do żółtek dodajemy 20 tabletek STEWII, resztę (500g) sera oraz budyń waniliowy
  6. ciasto otrębowe wylewamy do niewielkiej blachy pokrytej papierem do pieczenia
  7. następnie na masę otrębową wykładamy masę twarogową (ser powinien wam się zatopić w cieście :) )
  8. pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni, pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia
SMACZNEGO ! ! ! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.