tak jak obiecałam przepis na kluski szagówki mojej mamy ;)
w składzie mąka pszenna, ale szczerze? nie popadajmy w paranoje, odrobina raz po raz nas nie zabije.
Smakowo wymiatają!!!
Składniki (około 21 dużych kluch):
- 1 duże jajko
- 500g chudego twarogu (moja mama użyła sera z biedronki tego w trójkątnych opakowaniach i poleca ponieważ ma "suchą" konsystencję przez co nie trzeba było dodawać dużo mąki)
- 3 mega czubate łyżki mąki pszennej plus mąka do podsypywania przy wyrabianiu ciasta)
- szczypta soli
- Twaróg wrzucamy do miski i rozduszamy/rozkruszamy widelcem
- dodajemy jajko, mieszamy dalej widelcem
- dodajemy sól i mąkę, mieszamy widelcem aż wszystkie składniki się połączą
- przekładamy ciasto na deskę/stolnicę obsypaną mąką i rękami wyrabiamy ciasto w razie potrzeby dosypując mąki
- dzielimy ciasto na pół
- formujemy z ciasta wałeczek (możecie zobaczyć w załączonym filmiku)
- moja mama oddusza na cieście wzorki nożem, a następnie kroi wałeczek na kluski (romby)
- gotujemy w lekko osolonej delikatnie wrzącej wodzie, 5 minut od wypłynięcia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.