sobota, 23 września 2017

Kluski szagówki mojej mamy



tak jak obiecałam przepis na kluski szagówki mojej mamy ;)
w składzie mąka pszenna, ale szczerze? nie popadajmy w paranoje, odrobina raz po raz nas nie zabije.
Smakowo wymiatają!!!

Składniki (około 21 dużych kluch):
  •  1 duże jajko
  • 500g chudego twarogu (moja mama użyła sera z biedronki tego w trójkątnych opakowaniach i poleca ponieważ ma "suchą" konsystencję przez co nie trzeba było dodawać dużo mąki)
  • 3 mega czubate łyżki mąki pszennej plus mąka do podsypywania przy wyrabianiu ciasta)
  • szczypta soli
Sposób przygotowania:

  1. Twaróg wrzucamy do miski i rozduszamy/rozkruszamy widelcem
  2. dodajemy jajko, mieszamy dalej widelcem
  3. dodajemy sól i mąkę, mieszamy widelcem aż wszystkie składniki się połączą
  4. przekładamy ciasto na deskę/stolnicę obsypaną mąką i rękami wyrabiamy ciasto w razie potrzeby dosypując mąki
  5. dzielimy ciasto na pół
  6. formujemy z ciasta wałeczek (możecie zobaczyć w załączonym filmiku)
  7. moja mama oddusza na cieście wzorki nożem, a następnie kroi wałeczek na kluski (romby)
  8. gotujemy w lekko osolonej delikatnie wrzącej wodzie, 5 minut od wypłynięcia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.