środa, 20 czerwca 2012

Dietetyczne pierogi leniwe na mące żytniej (kluski z serem)

Przepis zrodził się z faktu, iż przyrządzałam tradycyjną wersję klusek dla rodziny i naszła mnie straszna ochota na te pyszności, więc czemu nie? zastąpiłam mąkę pszenną, mąką żytnią i wyszły zdrowe pierogi leniwe, nazywane przez moją mamę kluskami z serem


Składniki:
  • kostka chudego sera białego (200g)
  • jajko
  • 0,5 szklanki mąki żytniej
  • fruktoza i jogurt do polania lub zmiksowane truskawki 
Sposób przyrządzenia:
  1. Rozduszamy widelcem ser razem z jajkiem, aż się połączy w jedną masę
  2. dodajemy stopniowo mąkę w dalszym ciągu ugniatając ciasto widelcem
  3. gdy dodamy już całość mąki formujemy rękami z ciasta wałek



     4. kroimy ciasto w na mniejsze kawałki


   5. wrzucamy kluski do wrzącej osolonej wody
   6. gotujemy na małym ogniu 5 minut od wypłynięcia
   7. najlepiej smakują jak trochę ostygną ponieważ ciasto robi się twardsze, zaraz po wyciągnięciu z wody jak na mój gust jest za rzadki ;)
   8. można podawać ze zmiksowanymi truskawkami posypanymi fruktozą lub z jogurtem (ja zdecydowanie wolę z jogurtem choć nie próbowałam połączenia truskawek i jogurtu pewnie to byłby strzał w dziesiątkę ;) )


SMACZNEGO ! ! ! :)

10 komentarzy:

  1. czytam od godziny Twoje przepisy:) są rewelacyjne! podziwiam inwencję, pomysły i dziękuję za podzielenie się tym wszystkim z innymi:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Twój komentarz sprawił mi wiele radości ! ;)
    poczułam się doceniona! ;);p
    bardzo się cieszę że spodobały Ci się moje pomysły!
    daję mi to motywację do dalszych eksperymentów kulinarnych;)
    pozdrawiam! ;]

    OdpowiedzUsuń
  3. super te kopytka, mam nadzieję że mi wyjdą. świetny pomysł z zastąpieniem mąki pszennej żytnią - zdrowo i dietetycznie :) dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  4. hejka jaki typ mąki używasz bo ja 1150, w przepisie pisało 0.5 szkl mąki a ja musiałam dodać o więcej bo nie szło nic uformować, po wypłynięciu gotujesz na małym ogniu ? ja musiałam gotować dłużej pozdrawiam Dorota

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. używam mąki żytniej do wypieku chleba typ 720, albo też typ 2000, więcej informacji w zakładce produkty;)
      zawsze gotuję na małym ogniu ;)
      mam nadzieję że smakowały ;)

      Usuń
  5. Akurat szukałam przepisu na leniwe z mąką żytnią bo...wszystkie inne mi się skończyły ;p
    I jest!!!!Mam i twaróg i jajka więc jutro będę leniwe z Twojego przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mimo, że dałam chyba ze 4 szklanki mąki, ciasto się nie wyrobiło :( nie wiem czemu, co było źle?

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam dziś te kluski. Dzięki za przepis. Polecam innym.
    Ja do twarogu (tłustego) 275 g dodałam więcej mąki (na oko), zamiast jednego dwa małe jaja.Wyszły pyszne i brzydkie:)
    Uwaga, warto użyć łyżki cedzakowej do wyjmowania. Na początku spróbowałam wersję szybkiej tj. wylewanie na durszlak i część się rozleciała... U nas smakowała wersja z masłem i miodem.
    Kluski robi się b. szybko. Ja użyłam blendera do rozgniecenia twarogu i jajek.W trakcie wyrabiania miałam wątpliwość, czy z ciasta lepkiego i klejącego uda się zrobić kluski. Dosypałam mąki w miarę potrzeb.
    Dla porządku podam: mąka żytnia typ 2000, razowa drobna Gdanskie Młyny, twaróg tłusty Pilos, jaja małe. Pozdrawiam i polecam smaczne, łatwe i szybkie kluski.

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziś również zrobiłem twoje leniwe pierogi. Fantastyczne. Użyłem do nich mąkę BASIA z pełnego przemiału, taką ziarnistą. Wyszły pyszne. Dzięki

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.