sobota, 11 sierpnia 2012

Omlet (z szynką, pieczarkami i serem)

To mój dzisiejszy obiad, poczucie sytości nie opuszcza mnie do teraz ;)

Składniki:
  • 1 jajko
  • 2 pieczarki
  • ser smażony przygotowany zgodnie z TYM przepisem (z połowy porcji)
  • 100g szynki z kurczaka/indyka
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól,pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
  1. Farsz: szynkę kroimy w kostkę
  2. wrzucamy ją na rozgrzaną teflonową patelnie i zalewamy 0,5 szklanki wody
  3. dodajemy paprykę, sól, pieprz
  4. dusimy/smażymy mieszając aż się zarumieni,
  5. dodajemy starte na tarce pieczarki (ewentualnie jeszcze trochę wody żeby farsz nam się nie przypalił) 
  6. Omlet: białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę
  7. białko łączymy z żółtkiem delikatnie mieszając
  8. wylewamy omlet na rozgrzana teflonową patelnie (najlepiej specjalną do naleśników)
  9. smażymy na małym ogniu, przykrywając pokrywką na 2-3 minuty (żeby było nam łatwiej odwrócić na drugą stronę)
  10. na gotowy omlet kruszymy ser smażony w wykładamy farsz szynkowo-pieczarkowy :)
  11. składamy omlet w pół 
  12. żeby ser się rozpuścił i farsz był ciepły, włożyłam jeszcze całość do mikrofali na 2 minuty ;)
  13. ewentualnie możemy polać omlet sosem pomidorowym (jogurt+koncentrat+przyprawy)

SMACZNEGO ! ! ! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.