Z tych proporcji wyszło mi 5 grubaśnych kotletów, oczywiście to od nas zależy jakiej wielkości zrobimy kotlety, ja zjadłam jednego z bułką otrębową obficie posmarowaną domowym majonezem light, sałatą i plastrem pomidora ;)
Idealnie będzie też smakować z jakąś bułką pełnoziarnistą, to już zależy od naszej inwencji ;)
Składniki (5 dużych kotletów):
- 500g mięsa mielonego z indyka
- 2 łyżeczki ostrej musztardy
- 1 jajko
- sól, pieprz, oregano, czerwona papryka
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki dokładnie mieszamy
- blachę wykładamy papierem do pieczenia
- z mięsa formujemy na papierze za pomocą łyżki i noża kotlety
- wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut
- po 15 minutach przewracamy na drugą stronę, lekko zduszamy kotlety (co mnie zdziwiło w środku kotletów zebrało się trochę soku/wody i pod naciskiem prysnęła na boki piekarnika;p tak więc uważajcie!;))
- podajemy z pełnoziarnistą/otrębową bułką i ulubionymi warzywkami ;)
SMACZNEGO ! ! ! :)
wygląda przepysznie. rzadko jadam fastfoody ale na ten bym się skusiła :)
OdpowiedzUsuńa powiedz jeszcze jaką bułę do tego użyłaś?
OdpowiedzUsuńNo właśnie z tą bułką było trochę komplikacji, nie wyszła taka jak chciałam dlatego nie zamieściłam przepisu;p
Usuńśmiało możesz zrobić z tą --> http://my-reality-dietetycznie.blogspot.com/2012/05/zdrowe-i-pyszne-sniadanko-czyli-buka-z.html
a jak tylko dopracuję przepis na tamtą bułkę to zaraz dodam na bloga;)
Domowe fastfoody można jeść bez obaw :)
OdpowiedzUsuńO fajnie :) i chęć pójścia do fastfoodów zanika :)
OdpowiedzUsuńświetna alternatywa dla wielbicieli mcdonalda ;)
OdpowiedzUsuń