środa, 24 października 2012

Domowe i zdrowe kotlety na hamburgery

Z tych proporcji wyszło mi 5 grubaśnych kotletów, oczywiście to od nas zależy jakiej wielkości zrobimy kotlety, ja zjadłam jednego z bułką otrębową obficie posmarowaną domowym majonezem light, sałatą i plastrem pomidora  ;) 
Idealnie będzie też smakować z jakąś bułką pełnoziarnistą, to już zależy od naszej inwencji ;)


Składniki (5 dużych kotletów):
  • 500g mięsa mielonego z indyka
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, oregano, czerwona papryka
Sposób przygotowania:
  1. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy
  2. blachę wykładamy papierem do pieczenia
  3. z mięsa formujemy na papierze za pomocą łyżki i noża kotlety
  4. wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut
  5. po 15 minutach przewracamy na drugą stronę, lekko zduszamy kotlety (co mnie zdziwiło w środku kotletów zebrało się trochę soku/wody i pod naciskiem prysnęła na boki piekarnika;p tak więc uważajcie!;))
  6. podajemy z pełnoziarnistą/otrębową bułką i ulubionymi warzywkami ;)

SMACZNEGO ! ! ! :) 


6 komentarzy:

  1. wygląda przepysznie. rzadko jadam fastfoody ale na ten bym się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a powiedz jeszcze jaką bułę do tego użyłaś?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie z tą bułką było trochę komplikacji, nie wyszła taka jak chciałam dlatego nie zamieściłam przepisu;p
      śmiało możesz zrobić z tą --> http://my-reality-dietetycznie.blogspot.com/2012/05/zdrowe-i-pyszne-sniadanko-czyli-buka-z.html
      a jak tylko dopracuję przepis na tamtą bułkę to zaraz dodam na bloga;)

      Usuń
  3. Domowe fastfoody można jeść bez obaw :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O fajnie :) i chęć pójścia do fastfoodów zanika :)

    OdpowiedzUsuń
  5. świetna alternatywa dla wielbicieli mcdonalda ;)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.