czwartek, 13 grudnia 2012

Białkowe kluski

I po egzaminie! ufff, dziś zajęcia do 20 ale na szczęście mam teraz chwilę przerwy na drugie śniadanie, na które właśnie zrobiłam te kluseczki, moją inspiracją był przepis z TEGO BLOGA bardzo często tu zaglądam, podziwiam za pomysłowość, byłam sceptycznie nastawiona, że kluski się rozpadną,  bo jakoś nie mam daru do tego typu rzeczy, ale wyszły bez problemu ;)


Składniki (12 klusek):
  • 200g sera białego chudego
  • 1 białko z małego jajka (ja użyłam jajek M)
  • 1 łyżeczka stewii
  • sos: miód + kakao
Sposób przygotowania:
  1. Twaróg odciskamy w rękach lub przez bawełniany ręcznik, żeby pozbyć się nadmiaru wody
  2. wyrabiamy ser rękami, żeby stworzył jednolitą, zbitą masę
  3. dodajemy białko, stewię i znów wszystko dokładnie wyrabiamy
  4. lepimy suchymi rękami małe kluski (ciasto będzie się lepić do rąk, ale mimo to bez problemu udało mi się ulepić kluseczki)
  5. wrzucamy delikatnie kluski do wrzątku, należy je lekko przemieszać
  6. gotujemy na małym ogniu około 1 minutę od wypłynięcia
  7. gotowe kluski polałam mieszanką miodu i kakao ;)

SMACZNEGO ! ! ! :)

12 komentarzy:

  1. kiedyś coś takiego próbowałam i tylko mi sie twaróg zważył we wrzątku, i kluski rozpadły się totalnie na jakąś breję :/ to białko z jajka trzeba ubić, zrobić pianę czy coś?

    OdpowiedzUsuń
  2. nie ubijasz białka, dodajesz nic nie przetworzone do sera;)
    też myślałam, że własnie wszystko mi się rozpadnie, ale o dziwo wyszło

    OdpowiedzUsuń
  3. jeju, az musze wyprobowac bo nie sadzilam ze takie kluski moga wyjsc :p bardzo smakowicie wygladaja!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. jeszcze o takich nie słyszałam! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wiedzę, że nie tylko ja uwielbiam kluseczki ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Niezłe! Nie sądziłam, że da się takie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ale apetycznie wyglądają, przepis zapisuję:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawe, są lekkie czy raczej ciężkie jak knedle? :)

    OdpowiedzUsuń
  9. świetne kluseczki ,z chęcią bym zjadła ;d

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy kluseczki wyjdą jeśli zamiast stewii dodam miód? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. miód często zmienia strukturę ciasta, więc nie mam pewności czy wyjdą. najlepiej jest nie dodawać nic słodzącego do masy i dopiero gotowe kluski polać miodem ;)

      Usuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.