poniedziałek, 24 grudnia 2012

Sernik na orzechowym spodzie

"Tradycyjnie, jak co roku,
Sypią się życzenia wokół,
Większość życzy świąt obfitych
I prezentów znakomitych.
A ja życzę, moi mili,
Byście święta te spędzili
Tak, jak każdy sobie marzy.
Może cicho bez hałasu,
Idąc na spacer do lasu,
Może w gronie swoich bliskich,
Jedząc karpia z jednej miski,
Może gdzieś tam w ciepłym kraju
Czując się jak Adam w raju,
Może lepiąc gdzieś bałwana,
Jeśli śniegiem ziemia zasypana."
Życzę Wam zdrowia w ŚWIĘTA i nadchodzącym nowym roku, żebyście spełniali swoje marzenia i żyli w zgodzie z samym sobą ;)
a teraz w tematyce mojego bloga, żebyście nie zyskali dodatkowej tkanki tłuszczowej ;)
Taki sernik przygotowałam sobie na święta, porcja na bardzo małą tortownicę, bo tylko ja będę go jadła, pozostali będą się raczyć tłustymi i nafaszerowanymi cukrem wypiekami;)


Składniki (na małą tortownicę /średnica-19cm/):
Spód:
  • 2 jajka
  • 3 łyżki otrębów firmy Kupiec (2 łyżki pszennych + 1 łyżka żytnich)
  • 1 łyżeczka kakao
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki proszku do p.
  • garść pokrojonych orzechów włoskich
  • stewia wg. smaku (dałam 2 łyżki)
Masa serowa:
  • 500g sera białego chudego Emilka
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru
  • 2 jajka
  • stewia wg. smaku (dałam 3 łyżki)
Sposób przygotowania:
  1. Białka (te na spód sernika) ubić na sztywno ze szczyptą soli
  2. w oddzielnej misce wymieszać resztę składników na spód
  3. miksując na najmniejszych obrotach dodawać ubite białka do pozostałej masy
  4. wyłożyć do tortownicy pokrytej papierem do pieczenia
  5. piec około 10-15 minut w temp 180 stopni
  6. studzimy spód ciasta
  7. miksujemy wszystkie składniki na masę serową
  8. wykładamy na wystudzony spód
  9. całą uszczelnioną formę (np. owiniętą od zewnątrz folią aluminiową)  wstawiamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego wlewamy wrzącej wody do połowy wysokości formy z sernikiem
  10. pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 10 minut
  11. następnie zmniejszamy temperaturę do 110 stopni i pieczemy przez następne 50 minut
  12. pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia

SMACZNEGO ! ! ! :)





3 komentarze:

  1. Imienniczko moja! życzę Ci wesołych i spokojnych świąt!

    ps. jesteś mistrzem odchudzania potraw!:) ten sernik wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Obłędny serniczek :) Szaleję za takimi wypiekami!

    Zdrowych, spokojnych, szczęśliwych Świąt, moja droga :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wesołych i pełnych miłości Świat Bożego Narodzenia <3

    serniczek genialny !

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.