środa, 5 grudnia 2012

Wafle ryżowe inaczej ;)

"Powiem" krótko znów obudził się we mnie Pomysłowy Dobromir :D

Składniki:
  • 1 jajko
  • cynamon
  • 0,5-1 łyżeczka stewii
  • 4 wafle ryżowe wieloziarniste
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka miodu
Sposób przygotowania:
  1. Jabłko obieramy, wykrawamy środek i kroimy w dość grube plastry
  2. przekładamy jabłko na teflonową patelnię i dusimy na małym ogniu z 1/4 szklanki wody, łyżką miodu i odrobiną cynamonu, aż jabłka zmiękną a z miodu i wody zrobi się gęsty syrop
  3. w tym czasie miksujemy jajko, mleko, stewię i 0,5 łyżeczki cynamonu
  4. wafle moczymy w masie jajecznej, aż w nie wsiąknie, a wafle lekko zmiękną
  5. smażymy na teflonowej patelni 
  6. tak przygotowane wafle przekładamy jabłkami

SMACZNEGO ! ! ! :)


7 komentarzy:

  1. Tak wafli ryżowych to ja nigdy nie jadłam! Podziwiam za inwencję twórczą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wow! ja mam mieć dużo wafli, t na miękko też zrobię! A co!

    OdpowiedzUsuń
  3. Któregoś dnia próbowałam tej wersji ale nie za bardzo mi przypadła do gustu :) jednak co jak co ale do tostów francuskich chleb się lepiej nadaje :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne :) Zrobiłam sobie kiedyś taką wieżyczkę- to były wafle ryżowe w czekoladzie ;) Fajna sprawa, bo to taki deser "light" a jednocześnie coś sytego tak naprawdę. Podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale Ty masz pomysły! Niesamowite :-) Wygląda naprawdę przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie tosty z wafli ryżowych :D Super pomysł

    OdpowiedzUsuń
  7. to jest genialne! pomysł pierwsza klasa! :D

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.