poniedziałek, 4 lutego 2013

Gofry żytnio-otrębowe

O jacie! ! !
dopiero co mogę usiąść!
po egzaminie non stop na nogach, najpierw zakupy w jednym markecie, potem zakupy w kolejnym, a następnie pieczenie i pieczenie bomb kalorycznych, strasznie się spieszyłam i w końcu koniec!;)
jestem tak przesłodzona od próbowania! nie pamiętam kiedy zjadłam "normalną" słodycz (muffinki czekoladowe z bananem, a w nich tabliczka czekolady), chwilowo mam dość;p
aż się zastanawiam czy nie pójdę sobie jutro rano pobiegać, już od miesięcy planuję, jeśli pogoda będzie mi sprzyjać i zapał nie osłabnie to będę działać!;)
a teraz w w końcu podaję przepis na moje poranne gofry

Składniki (na 1,5 gofra):
  • 1 jajko
  • 3 łyżki otrębów pszennych 
  • 6 łyżek wrzątku
  • 3 łyżki mąki żytniej
  • 1/4 szklanki mleka
  • opcjonalnie stewia lub inne słodzidło do ciasta (ja nie dałam)
Sposób przygotowania:
  1. Otręby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 10 minut żeby spęczniały
  2. kiedy spęcznieją dodajemy pozostałe składniki i mieszamy
  3. gofrownice smarujemy oliwą z oliwek
  4. kiedy będzie nagrzana wykładamy ciasto (ja najpierw zostawiłam gofrownicę otwartą na jakiej 2-3 minuty, bo bałam się że góra się przyklei i dopiero potem zamknęłam, opiekałam, aż nie było oporu przy otwarciu gofrownicy, a gofry się ładnie zrumieniły)
  5. gotowe gofry podajemy z tym co lubimy, ja akurat miałam tylko pod ręką serek wiejski, ale muszę przyznać że świetnie pasował razem z miodem ;)

SMACZNEGO ! ! ! ;)

3 komentarze:

  1. myślę, że i moja wyszła light, bo mięso chude, a raczej przeważały warzywa niż ono, ser z obniżoną zawartością tłuszczu, a nawet sos beszamelowy zrobiłam z mąki razowej:)
    ps. zrobię te goferki :D
    podoba mi się kształt twojej gofrownicy

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam gofry na śniadanie! :) iii czekam na zdjęcia wypieków :D !

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam gofry <3 przywodzą na myśl smak lata :)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.