środa, 13 lutego 2013

Razowe ciasto z borówkami

Musiałam jakoś poprawić sobie humor jakimś pysznym ciachem, które kojarzy mi się z ciepłem, słońcem, latem! ;D wiem, wiem najpierw wiosna ;)
Gorąco polecam Wam te ciasto,moja mam jest nim zachwycona ;)
skąd wzięłam o tej porze roku borówki? latem pomroziliśmy zapas i teraz korzystam, spokojnie możecie użyć jakiś innych mrożonych owoców dostępnych w sklepach
zostałam zainspirowana przepisem z bloga Przepisowe Inspiracje

Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej razowej
  • 1 szklanka otrębów owsianych firmy Kupiec
  • 1/2 szklanki fruktozy lub innego słodzidła
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 białka jajek
  • skórka starta z połowy cytryny
  • 1 szklanka maślanki
  • 2-3 garście mrożonych borówek lub innych owoców

Sposób przygotowania:
  1. W misce mieszamy mąkę, otręby, fruktozę i sodę
  2. w drugiej misce ubijamy lekko białka (nie żeby była sztywna piana)
  3. wlewamy do białek maślankę i dodajemy skórkę z cytryny, mieszamy
  4. do miski z suchymi składnikami wlewamy mokre i mieszamy
  5. do keksówki nakładamy ciasto do 1/3 wysokości
  6. układamy na wierzch warstwę owoców
  7. następnie przykrywamy owoce resztą ciasta i znów wykładamy na wierzch owoce, które lekko wciskamy w ciasto
  8. pieczemy przez około 30 minut (do suchego patyczka) w temp. 180 stopni

SMACZNEGO ! ! ! :)

5 komentarzy:

  1. fajne to ciacho , ciekawy pomysł ! i te boróweczki <3

    OdpowiedzUsuń
  2. upiecz mi takie, proszę! :>

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznneeee....
    zamiast fruktozy brązowy cukier a owocki u mnie to śliwki mrożone :D.Rewelacja :D

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.