poniedziałek, 20 maja 2013

Placuszki z jagodami goji

Owoce goji to kolejny produkt, którego jeszcze nigdy nie próbowałam, a dzięki BadaPak.pl mam taką możliwość ;)
Już od dawna chciałam je kupić, jednak ceny w sklepach ze zdrową żywnością mnie odstraszały zwłaszcza, że nie miałam pewności czy będą mi smakować, wiele słyszałam o tych owocach oraz ich zbawiennych właściwościach;)
Są to niezaprzeczalnie jedne z najcenniejszych owoców świata. Posiadają w swoim składzie witaminę A, B-1, B-2, C, E, mangan, cynk, żelazo, miedź, nikiel, chrom, magnez, calcium, natrium, calium, kobalt, selen, cadium, fosfor i germanium. German (posiada działanie antyrakowe). Są kompletnym źródłem białka. Czy wiecie, że w jagodach goji jest 3 razy więcej żelaza niż w szpinaku? Posiadają 50 razy więcej witaminy C niż pomarańcza? Zawierają więcej beta karotenu niż marchewka i jakiekolwiek inne pożywienie na świecie? Zawierają 2 razy więcej antyoksydantów niż czarna jagoda?
Po przetestowaniu jagód goji mogę powiedzieć, że mają niepowtarzalny i oryginalny smak, nie potrafię go porównać z niczym co wcześniej jadłam. Mi ten smak odpowiada, lubię takie "inności";), świetnie sprawdzają się jako dodatek do placuszków, musli, ciasteczek owsianych


Składniki (8 placuszków):
  • 1 jajko
  • 1 łyżka otrębów pszennych firmy Kupiec
  • 1 łyżka otrębów owsianych firmy Kupiec
  • 1 łyżka budyniu waniliowego bez dodatku cukru (proszek)
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka fruktozy lub innego słodzidła
  • 2 łyżki serka wiejskiego (bez śmietanki)
  • 2 łyżki sera białego Emilka
  • garść jagód goji dostępnych w sklepie BadaPak.pl
Sposób przygotowania:
  1. Jajko ubijamy mikserem na najwyższych obrotach przez około minutę
  2. dodajemy pozostałe składniki i wszystko mieszamy
  3. smażymy pod przykryciem na rozgrzanej teflonowej patelni (przed każdym plackiem lekko przecieramy ją ręcznikiem nasączonym oliwą z oliwek) istotne jest to żeby smażyć na małym ogniu, z jednej łyżki ciasta wychodzi jeden placek

SMACZNEGO ! ! ! :)

21 komentarzy:

  1. Bardzo lubię te jagody jako dodatek do placuszków albo ciasta :) Taka wieżyczka musi być pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam jagody goji - szczególnie jeśli wcześniej napęcznieją od gorącego śniadania lub ciepłej wody :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. właśnie w tych placuszkach tak fajnie napęczniały ;)

      Usuń
  3. Zazdroszczę tych jagódek, mi ciągle szkoda na nie kasy. A placuszki ekstra Ci wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pięknie się prezentują:)

    OdpowiedzUsuń
  5. ależ ci zazdroszczę tych jagódek:D

    OdpowiedzUsuń
  6. Mnie też troszkę odstraszają ceny, szczególnie, że nie mam pewności, czy mi posmakują..

    OdpowiedzUsuń
  7. Niestety jeszcze nie miałam okazji spróbować ;(

    OdpowiedzUsuń
  8. Jagody goji są takie pyszne, tak samo jak placki-rajskie danie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Super,właśnie się zastanawiałam jak wykorzystać jagody goi:) Tylko niegdzie ich do tej pory nie widziałam,możesz napisać gdzie je kupiłaś?

    OdpowiedzUsuń
  10. Tych jagód jeszcze nie jadłam, ale muszę kupić i wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  11. Jagody goji, koniecznie muszę zamówić! Słodka wieżyczka! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. I ja je podobnie wykorzystałam :) Pyszne http://zdrowykarmelek.blogspot.com/2013/05/placuszki-serowe-z-jagodami-goji.html

    OdpowiedzUsuń
  13. Musiały być bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  14. są świetne ;) szkoda ,ze jeszcze nigdy nie spróbowałam tych jagód, muszę je kupić ;p
    pysznie wyglądają te placuszki *-*

    OdpowiedzUsuń
  15. Przepyszna wieżyczka. Uwielbiam jagody goji:D

    OdpowiedzUsuń
  16. Dario, piękne placuszki :)) akurat szukam czegoś z wit.B, więc muszę skoczyć po jagody goji :)
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  17. Też jeszcze nie jadłam jagódek;) ale dzięki BadaPak.pl również mam możliwość :)))) placuszki prezentują się cudowanie!!!

    OdpowiedzUsuń
  18. placuszki na pewno były smaczne... ale polecam Ci jagody goji w koktajlu, pycha!

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.