sobota, 27 lipca 2013

Placuszki z cukinii

Nadszedł ten dzień, jutro przeprowadzam się do Poznania, dziś wróciłam z domku nad jeziorem, tak ciężko się wyjeżdżało!!! ;(  na jutro i poniedziałek zapowiadają totalny żar ! ! ! 
ta temperatura to jednak przesada...
Od czwartku startuję z pracą, czy się boję? jasne!
Przechodząc do przepisu, takie placuszki robiłam już 3 razy, można je jeść na słodko (tak jak ja je podałam z dodatkiem żurawiny i serka homogenizowanego) lub też na słono (przyprawiając je solą i pieprzem).


Składniki (10 sztuk):

  • 1 jajko
  • 1 łyżka otrębów pszennych
  • 1 łyżka otrębów owsianych
  • 1 łyżka budyniu (lub skrobi jeśli robimy na słono)
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 średnia cukinia
  • 1 łyżeczka ksylitolu firmy Oleofarm (jeżeli robimy wersję na słodko) lub sól i pieprz (kiedy wybieramy wersję na słono)
Sposób przygotowania:
  1. Cukinię obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach i odciskamy możliwie najwięcej soku
  2. dodajemy pozostałe składniki i mieszamy
  3. smażymy (dość długo na jednej stronie zanim zaczniemy przewracać placki) na rozgrzanej teflonowej patelni na małym ogniu (przed każdym plackiem przecieramy patelnię ręcznikiem papierowym nasączonym oliwą)

SMACZNEGO ! ! ! :)

fotorelacja z moich wczasów ;)






13 komentarzy:

  1. też dzisiaj takie jadłam:) bardzo lubię cukinię:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis,muszę wypróbować któregoś razu:)

    OdpowiedzUsuń
  3. lubię placuszki na słodko :) Te wyglądają zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam taką samą koszulkę :d

    OdpowiedzUsuń
  5. Wszystko co dobre, kiedyś się kończy. Ale i złe się kończy, to pocieszające:p
    Zmiana miejsca zamieszkania, nowa praca... pierwsza? praca:) Dużo zmian, z pewnością strach jest, adrenalina buzuje, będzie dobrze!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. przepraszam a ile kalorii ma takie danie z tej porcji co jest w przepisie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. porcja (czyli 10 placków) ma około 300 kcal

      Usuń
  7. Super placuszki, u mnie dziś mniej dietetyczna wersja, bo placki z cukini z boczkiem(,kuchnia lidla,) i tak pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. od dawna zamierzam się do takich placuszków. dodatek otrębów - bomba, uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. U-W-I-E-L-B-I-A-M cukinię ;)
    Mega smaczne i zdrowe.

    OdpowiedzUsuń
  10. Zawsze placuszki z cukinii jem w wersji wytrawnej, ale chyba następnym razem skuszę się na te! :)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.