niedziela, 15 grudnia 2013

Piernikowe placuszki z suszonymi śliwkami

Uwielbiam zapach i smak pierników, a co za tym idzie cynamonu,... pychotkaaaaa! :)
trzymajcie za mnie kciuki w tym tygodniu, zapowiada się jazda bez trzymanki



Składniki (około 14 placuszków):
  • około 3-4 łyżek chudego twarogu sernikowego (dałam Emilke 0%)
  • 1 łyżka budyniu waniliowego (proszek)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mielonych otrębów żytnich
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1/4 łyżeczki sody
  • około łyżki ksylitolu firmy Oleofarm
  • około 5 suszonych śliwek
Sposób przygotowania:
  1. Jajka miksujemy z ksylitolem
  2. śliwki kroimy na drobne kawałki
  3. dodajemy do jajek wszystkie pozostałe składniki, mieszamy 
  4. smażymy (dość długo na jednej stronie zanim zaczniemy przewracać placki) na rozgrzanej teflonowej patelni na małym ogniu (przed każdym plackiem przecieramy patelnię ręcznikiem papierowym nasączonym oliwą)
SMACZNEGO ! ! ! :)

9 komentarzy:

  1. mmm pysznie :D w kuchni pewnie musiało bosko pachnieć !!! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna propozycja ! Uwielbiam takie świąteczne aromaty :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To jest porcja dla jednej osoby ?

    OdpowiedzUsuń
  4. To jest porcja dla jednej osoby ?

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam dziekuje za przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniaaaam! Uwielbiam wszystko co ma cynamon :) A taki stosik wciągnęłabym bez problemu :D

    OdpowiedzUsuń
  7. ale pięknie, równiutkie wyszły!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ah... To musi być pyszne ;)

    Znalazłam twojego bloga przypadkowo, a już zauroczyłam się nim i Twoimi przepisami ;)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.