Już od pół roku nosiłam się z zamiarem zrobienia tych krakersów, jak tylko znalazłam je na blogu Feed me better ;)
Jednak miałam do pokonania jeden zasadniczy problem, a mianowicie jak zmielić ciecierzycę. Mama nie pozwalała mi użyć jej młynka do kawy z obawy że się przepali. Jednak od wczoraj moja wzmożona ochota na dietetyczną wersję krakersów zwyciężyła i tajnie zabrałam się za mielenie cieciorki :D
Akcja zakończona sukcesem. Młynek przetrwał, a mama mnie nie zabiła :)
Dziś rozkoszowałyśmy się pysznymi krakersami, które wg. mnie oraz mojej mamy są lepsze od tych kupnych, a na pewno są zdrowsze ;)
Składniki:
- 1 szklanka mąki z ciecierzycy
- 1/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 jajko
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/3 szklanki wody
- 1 łyżeczka otrębów pszennych
- 1/2 łyżeczki soli
- łyżeczka cebuli granulowanej
- 1 łyżeczka papryki mielonej
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- szczypta pieprzu
- sezam do posypania
- opcjonalnie 1 łyżeczka pesto z bazylią i pomidorami KOTÁNYI (skład: Pomidory granulowane (32%), cebula, sól morska jodowana, czosnek, warzywa (marchew, pasternak, cebula), bazylia (5,2%), pieprz, rozmaryn, pietruszka)
Sposób przygotowania:
- W misce mieszamy mąkę z ciecierzycy, mąkę pełnoziarnistą, otręby i przyprawy
- roztrzepujemy jajko a następnie dolewamy je do suchej masy
- dodajemy oliwę z oliwek i wodę
- zagniatamy ciasto przez kilka minut
- dzielimy ciasto na mniejsze części i cienko wałkujemy, najlepiej pomiędzy dwoma kawałkami foli spożywczej, żeby nie trzeba było dosypywać więcej mąki, a ciasto nie kleiło się do wałka
- kroimy ciasto na prostokąty
- układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
- smarujemy krakersy wodą lub roztrzepanym jajkiem
- posypujemy sezamem i lekko dociskamy ziarenka żeby przykleiły się do ciasta
- pieczemy przez około 15 minut w temp. 180 stopni, na złoto-brązowy kolor.
SMACZNEGO ! ! ! :)
świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńSmakowita przekąska:) Nie mam za bardzo jak zrobić takich krakersów, ale warto wiedzieć, że da się, można i że na pewno są fajne do pochrupania:)
OdpowiedzUsuńKrakersy z ciecierzycy? A tu mnie zaskoczyłaś! Z chęcią wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńMąkę z ciecierzycy bez problemu można kupić w sklepie ze zdrową żywnością, w sklepach typu "kuchnie świata" lub przez Internet. Nie trzeba ryzykować awarii młynka :)
OdpowiedzUsuńWiem, ze można kupić gotową mąkę ale w domu zalegała mi paczka ciecierzycy i nie chcialam wydawać pieniędzy na kupno mąki
Usuńja nie wytrzymałam i zrobiłam je od razu jak tylko je znalazłam na którymś z blogów. świetne!
OdpowiedzUsuńZrobię je. Po sesji. :DD Na odstresowanie!
OdpowiedzUsuńŚwietnie wyglądają!
OdpowiedzUsuńRzeczywiście samo zdrowie w nich :D Super przekąska zamiast np. tych tłustych chipsów :D które ja tak uwielbiam :(
OdpowiedzUsuńgenialne! ;) koniecznie muszę zrobić!
OdpowiedzUsuńgenialne! ;) koniecznie muszę zrobić!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis ;)
OdpowiedzUsuń