niedziela, 26 stycznia 2014

Ciasteczka owsiane z bananem ala batoniki musli

Jutro mam zasłużony urlop więc dziś nie musiałam biegać w nerwach i szykować się na pociąg do Poznania i ze spokojem spędziłam prawie cały dzień w kuchni ;)
zawsze jak wracam do rodzinnego miasta, do domu staram się dożywić moją mamę jakimiś zdrowszymi wynalazkami ;)
Dlatego na jutro do pracy przegotowałam dla niej ciasteczka owsiane z poniższego przepisu oraz świeży sok z marchewki ;)
Takie ciasteczka idealnie spiszą się na drugie śniadanie do szkoły i pracy ;)




Składniki (na około 9 dużych ciach):
  • 2 bardzo dojrzałe banany
  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • garść rodzynek
  • garść orzechów włoskich
  • opcjonalnie do dosłodzenia łyżka miodu
  • kostka gorzkiej czekolady (ja użyłam Wedel 64% masy kakaowej)
porcja = jedne duże ciacho


Sposób przygotowania:
  1. Banany obieramy i rozduszamy widelcem na miazgę
  2. 0,5 szklanki płatków owsianych mielimy na mąkę (ja użyłam młynka do kawy)
  3. do bananów dodajemy płatki owsiane (razem z tymi zmielonymi), cynamon, rodzynki, pokrojone drobno orzechy, posiekaną czekoladę oraz w razie potrzeby po spróbowaniu dosładzamy miodem/ksylitolem/syropem z agawy
  4. wszystko mieszamy
  5. przy pomocy łyżki formujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia okrągłe ciasteczka ;)
  6. wstawiamy do piekarnika nagrzanego do około 180 stopni, pieczemy przez 15 minut
  7. następnie przekładamy na druga stronę i pieczemy przez 10 minut
  8. po tym czasie przekładamy ciasteczka na kratkę i pieczemy na termoobiegu przez 5 minut  (żeby się bardziej wysuszyły, nie jest to jednak konieczne)
  9. zaraz po upieczeniu ciasteczka są miękkie, wilgotne i ciągnące, ale po jakimś czasie stają się chrupiące ;)

SMACZNEGO ! ! ! :)


18 komentarzy:

  1. wyglądają pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooo, toż to przecież moje ukochane ciasteczka :D

    OdpowiedzUsuń
  3. super:) chętnie schrupałabym jedno takie bananowe ciasteczko:)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam ciasteczka z bananem! ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kolejny przykład na to, że to właśnie w prostocie tkwi cały smak ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie się pieką. Jak już skosztuję to podzielę się wrażeniami :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszę się przyznać, że to były pierwsze ciastka jakie w życiu robiłem. Wyszły super!! Zarówno na ciepło jak i po wystygnięciu są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale się cieszę! ;)
      nie dość że pierwsze z wykorzystaniem mojego przepisu to jeszcze smakowały! :D

      Usuń
  8. Czy mogę użyć otrebow pszennych bądź zbytnich jeśli nie mam młynka żeby zmienić płatki ? Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. możesz użyć też płatków owsianych błyskawicznych, albo też zwykłych bo mielenie nie jest konieczne ;)
      nie jestem pewna czy z otrębami pszennymi i żytnimi to będzie to samo bo smakowo znacznie różnią się od owsianych

      Usuń
  9. Dzień dobry czy mogę użyć otrebow zamiast zmielonych płatków bo nie posiadam młynka? Dziekuje

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepyszne! Zrobiłam podwójną porcję! Nie miałam w domu rodzynek więc użyłam mix z żurawiny, słonecznika, wiórek kokosowych, manga , śliwek, papai a i tak wyszły super! polecam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Wszystko super, tylko tabelka nie jest dokładna. W ogóle nie uwzględniłaś cukrów. Ani z banana(ponad 12g cukrów/100g, m.in skrobia, fruktoza, sacharoza), ani z rodzynek, ani z miodu. Poza tym przepis super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za uwagę ;)
      kalorie i wszystkie wartości liczą się automatycznie ze strony kaloria.com nie zwróciłam nawet na to uwagi że są błędy

      Usuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.