poniedziałek, 20 stycznia 2014

Placuszki ze szpinakiem

Nie wiedzieć skąd, nie wiedzieć czemu, naszła mnie ochota na szpinak, do tego w innej postaci niż zawsze. Rzadko robię placuszki w wersji wytrawnej, ale w takiej szpinakowej postaci na obiad nadają się w sam raz ;)
Jak wasz poniedziałek? mnie przewiało i zmroziło, że do teraz mi zimno! mhmmmm a drogowcy znów zaskoczeni... jak zdarta płyta co roku.



Składniki (około 9 placuszków):
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mielonych otrębów owsianych firmy Kupiec
  • sól, pieprz, granulowany czosnek wg. smaku
  • 3 łyżki odmrożonego i odsączonego szpinaku
  • 2-3 łyżki sera białego mielonego (użyłam Emilki 0%)
  • olej ryżowy firmy Oleofarm do smażenia
  • szczypta sody
Sposób przygotowania:
  1. Rozmrożony szpinak studzimy i przyprawiamy wg. smaku
  2. do szpinaku dodajemy pozostałe składniki i miksujemy prze około minutę
  3. odstawiamy ciasto na 2-3 minut żeby otręby spęczniały
  4. smażymy placki/około 1 łyżka ciasta na jeden placek/ (dość długo na jednej stronie zanim zaczniemy przewracać) na rozgrzanej teflonowej patelni na małym ogniu (przed każdym plackiem przecieramy patelnię ręcznikiem papierowym nasączonym olejem)
  5. idealnie smakują z gęstym jogurtem naturalnym ;)

SMACZNEGO ! ! ! :)

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam placki na wytrawnie i często u mnie goszczą ,ale żeby do nich szpinak dodać to nie wpadłam ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. smakowicie wygląda, za mną też ostatnio "chodzi" szpinak. Ostatnio mój wynalazek to szpinakowo-otrębowy suflet pieczony w mikrofali..

    OdpowiedzUsuń
  3. Samo zdrowie! Ja ochotę na szpinak mam nieprzerwanie ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. ja ostatnio łapię się na tym, że właściwie codziennie mam ochotę na szpinak. aż zaczęłam go sobie racjonować, żeby nie doprowadzić do monotonnej diety ;)
    ale teraz to placuszki muszę zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale śliczne wyszły :D Tyle zdrowia w jednym placuszku :))

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.