sobota, 1 marca 2014

Pizza na kalafiorowym spodzie

Przepis na ten wynalazek miałam już dodać kilka tygodni temu, ale jakoś nie było nam po drodze, aż do dziś :D
Już kiedyś usłyszałam o pizzy na kalafiorowym spodzie, ale później wypadło mi to z pamięci. Nie wiem dlaczego sobie o niej przypomniałam, ale bardzo się z tego cieszę bo choć nie przypomina tradycyjnej pizzy to smakiem podbiła moje serce :D Inspirowałam się przepisem z tej strony.


Składniki (na jedną blachę):
  •  2 jajka
  • około 450g mrożonego kalafiora lub też świeżego
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej dostępnej w sklepie Centrum Sylwetki
  • 2 łyżki serka wiejskiego (gęstej części)
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • na wierzch: przyprawiony koncentrat pomidorowy, kukurydza, cebula, odsączony serek wiejski (wszystko zależy od naszej wyobraźni ;))
Sposób przygotowania:
  1. Kalafiora gotujemy w osolonej wodzie, aż się rozmrozi ale nie rozgotuje
  2. odcedzamy i studzimy
  3. następnie wrzucamy kalafiora do blendera i miksujemy na miazgę, odciskamy wodę na sicie
  4. dodajemy pozostałe składniki i mieszamy
  5. tak przygotowaną masę rozsmarowujemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
  6. wkładamy do piekarnika nagrzanego do około 200 stopni i pieczemy, aż spód się wypiecze/zastygnie włączając raz po raz termoobieg (około 10-15 minut)
  7. na tak upieczonym cieście rozsmarowujemy koncentrat i wykładamy pozostałe składniki
  8. ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy, aż ser się rozpuści, a pozostałe składniki wypieką
SMACZNEGO ! ! ! :)

4 komentarze:

  1. Ciekawy przepis. Chętnie wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawy przepis, pierwszy raz widzę coś takiego:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestem bardzo ciekawa smaku takiej pizzy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. hmmmm rzeczywiście ciekawe i nisko kaloryczne :)
    wypróbuję!zrobię z pieczarkami mmmm pycha!

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.