Moja lodówka jest wypełniona po brzegi serkami wiejskimi oraz serami w kostce, a to dlatego, że w Biedronce do dziś była promocja -20% na sery białe :D
Serki wiejskie używam do rozmaitych potraw, placków (słodkich/słonych), sałatek, jako dodatek do sosów, owoców. Dla mnie jest to produkt uniwersalny bez którego nie potrafię się obyć.
Tak więc dziś słodka wersja placków ;)
Składniki (na około 10 placuszków):
- 2 jajka
- 1 serek wiejski light (200g)
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego firmy Oleofarm
- 2 łyżki otrębów pszennych
- garść żurawiny
- kilka kropel (około 15) stewii firmy SteviGold
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej dostępnej w sklepie Centrum Sylwetki
- olej ryżowy firmy Oleofarm do smażenia
JEDNA PORCJA = JEDEN PLACEK
Sposób przygotowania:
- Miksujemy ze sobą wszystkie składniki
- odstawiamy na kilka minut, żeby otręby i siemię spęczniało
- smażymy placki/około 1 łyżka ciasta na jeden placek/ (dość długo na jednej stronie zanim zaczniemy przewracać) na rozgrzanej teflonowej patelni na małym ogniu (przed każdym plackiem przecieramy patelnię ręcznikiem papierowym nasączonym olejem)
- ja skonsumowałam placki z dodatkiem jogurtu naturalnego oraz domowego dżemu ;)
SMACZNEGO ! ! ! :)
pyyyyyycha! kwintesencja wszystkiego co dobre :D a jakie proste ;)
OdpowiedzUsuńKocham serki wiejskie! :D Takie placuszki, musiały być naprawdę pyszne :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam serek wiejski, więc te placki też przypadłyby mi do gustu! <3
OdpowiedzUsuńpycha lubię żurawinę:)
OdpowiedzUsuńTęsknię za serkiem wiejskim! Nie mają go nigdzie poza Polską :(
OdpowiedzUsuńSzkoda, ze to juz koniec. Takie dobre publikacje moglbym czytac calymi dniami i nocami.
OdpowiedzUsuńAle nic straconego - czekam na wiecej.
Zapraszam na moją witryne : mutant mass
da się bez miksowania? nie mam miksera :( nie jestem pewna czy wszystko wtedy ładnie napuchnie :( w każdym razie chyba i tak jutro wypróbuję na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńmyślę, że jeśli wszystko ładnie wymieszasz np trzepaczką do jajek lub czymś podobnym powinno być dobrze ;)
Usuń