"Natka pietruszki ma właściwości antyseptyczne, wpływa pozytywnie na proces trawienia i zapobiega infekcjom układu moczowego. Zawarta w natce pietruszki prowitamina A dobrze działa na wzrok, szczególnie o zmierzchu. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C zaspokaja jedna łyżka stołowa pietruszki. Dlatego warto dodawać ją do dań, szczególnie w okresach osłabienia organizmu (przesilenie wiosenne). Ponadto pietruszka odświeża oddech i maskuje nieprzyjemny zapach, np. czosnku."
Składniki (porcja):
- pęczek pietruszki
- łyżka pestek słonecznika
- 2 plastry sera żółtego 5% tłuszczu dostępnego w sklepie Centrum Sylwetki
- "gniazdko" makaronu proteinowego
- sól, pieprz wg. smaku
Sposób przygotowania:
- Pietruszkę myjemy, suszymy, a następnie wrzucamy wraz z serem i słonecznikiem do blendera
- miksujemy na najwyższych obrotach, aż powstanie coś na kształt pesto ;) przyprawiamy
- makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzamy i od razu (gorące) wrzucamy do pesto
- mieszamy, aż pesto oblepi makaron
SMACZNEGO ! ! ! :)
Mogłabym zapytać ile spożywasz kcal dziennie? Bo wydaje mi się, że jesz strasznie mało. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńprawdę powiedziawszy to nie liczę kalorii, bardziej skupiam się na składzie danego posiłku;)
UsuńPysznie! Lubię taką zieleń na talerzu! :)
OdpowiedzUsuńProszę dodać oliva extra Vergine,tyle ile zabierze, na pewno będzie smaczniejsze, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńO wszystkim odnosnie natki nie wiedzialam.
OdpowiedzUsuńTo pesto widac, ze bylo niebianskie ;)
Musze spróbować znów zrobić pesto. Kiedyś jak je zrobiłam okazało sie, ze je przesoliłam.
OdpowiedzUsuń