środa, 14 maja 2014

Mega zdrowe pietruszkowe pesto

"Natka pietruszki ma właściwości antyseptyczne, wpływa pozytywnie na proces trawienia i zapobiega infekcjom układu moczowego. Zawarta w natce pietruszki prowitamina A dobrze działa na wzrok, szczególnie o zmierzchu. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C zaspokaja jedna łyżka stołowa pietruszki. Dlatego warto dodawać ją do dań, szczególnie w okresach osłabienia organizmu (przesilenie wiosenne). Ponadto pietruszka odświeża oddech i maskuje nieprzyjemny zapach, np. czosnku."

Składniki (porcja):
Sposób przygotowania:
  1. Pietruszkę myjemy, suszymy, a następnie wrzucamy wraz z serem i słonecznikiem do blendera
  2. miksujemy na najwyższych obrotach, aż powstanie coś na kształt pesto ;) przyprawiamy
  3. makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzamy i od razu (gorące) wrzucamy do pesto
  4. mieszamy, aż pesto oblepi makaron
SMACZNEGO ! ! ! :)

6 komentarzy:

  1. Mogłabym zapytać ile spożywasz kcal dziennie? Bo wydaje mi się, że jesz strasznie mało. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. prawdę powiedziawszy to nie liczę kalorii, bardziej skupiam się na składzie danego posiłku;)

      Usuń
  2. Pysznie! Lubię taką zieleń na talerzu! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Proszę dodać oliva extra Vergine,tyle ile zabierze, na pewno będzie smaczniejsze, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. O wszystkim odnosnie natki nie wiedzialam.
    To pesto widac, ze bylo niebianskie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Musze spróbować znów zrobić pesto. Kiedyś jak je zrobiłam okazało sie, ze je przesoliłam.

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.