Mega szybki i prosty, jak większość moich przepisów dwu-porcjowy, słodko-słony serniczek ;)
Składniki (2 porcje):
- 1 jajko (L)
- 200g serka wiejskiego lekkiego
- 200g chudego twarogu w kostce
- ksylitol firmy Oleofarm wg. smaku
- garść płatków kukurydzianych dostępnych w sklepie Centrum Sylwetki
Sposób przygotowania:
- Płatki miażdżymy i wysypujemy na dno żaroodpornego naczynia
- miksujemy ze sobą oba sery, a następnie dosładzamy wg. smaku ksylitolem
- dodajemy jajko i miksujemy na najwyższych obrotach przez około minutę, aż masa stworzy jednolitą masę
- wykładamy masę do naczynia zaraz na pokruszone płatki
- wstawiamy do piekarnika nagrzanego do około 200 stopni i pieczemy przez około 30 minut
- studzimy, a następnie wstawiamy do lodówki
SMACZNEGO ! ! ! :)
A ciekawy przepis, ciekawy. Z chęcią wypróbuję! :) W końcu jestem fanką serników.
OdpowiedzUsuńJakiej wielkosci jest ta forma? :)
OdpowiedzUsuń11x17cm
UsuńNo i pyszny!! Tak dawno nie robiłam sernika... chyba mnie przekonałaś, żeby taki zrobić ;)
OdpowiedzUsuńCiekawy ten wypiek, bardzo apetycznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńwygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńDietetyczny Serniczek to jest to ! :)
OdpowiedzUsuńCemu ja Cie dopiero odkrylam? Swietny blog:) ja prowadze kanal o tematyce zwiazanej ze zdrowym jedzonkiem.. Zapraszam, jesli chcialabys zajrzec:) https://www.youtube.com/user/Nesja89
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem, czy jeśli płatki zastąpię otrębami to też wyjdzie. Sprawdzę już dzisiaj. Pozdrawiam. Brygida
OdpowiedzUsuńCzy płatki kukurydziane można zastąpić owsianymi?
OdpowiedzUsuńmyślę że tak ;)
Usuń