czwartek, 26 czerwca 2014

Pasta jajeczna + chlebki lniane Habżyki

Nie lubię pisać postów, to trochę dziwne zwłaszcza że prowadzę bloga na którym oto właśnie publikuje się posty;p ale to jest ta część do której zawsze z trudem się zmuszam, bo lubię tylko wymyślać i gotować a już spisywanie tego i publikowanie to inna sprawa. No aleee często trzeba robić rzeczy których się nie lubi, np. chodzić do pracy;p
Jak już wspomniałam na fb, rozchorowałam się, dziś jest już lepiej, miałam siłę bez większego bólu podnieść głowę dlatego też zabrałam się za post, bo już nieźle zaniedbałam blog. Zacznę od recenzji chlebków które ostatnio zdobyłam. Wpadłam na nie przypadkiem i otrzymałam do przetestowania ;)
Już sama nazwa Habżyki przyciąga i zastanawia ;)
jednym słowem SAMO ZDROWIE, ale za chwilę coś więcej.



Chleb lniany, niepieczony żywy 100% naturalne składniki, niski indeks glikemiczny i wysoka zawartość błonnika.

Produkty 42° powstają w oparciu o technologię niedopuszczającą do obróbki termicznej żywności. Dzięki niskim temperaturom zachowane są wszystkie odżywcze wartości żywności - bezcenne białka i naturalne enzymy zawarte w roślinach, a także niezbędne witaminy i minerały. Dzięki siemieniu lnianemu nasze produkty są bogate w naturalne lignany, które wspomagają utrzymanie gospodarki hormonalnej, przez co redukują ryzyko wystąpienia chorób hormono-zależnych. Lignanom i błonnikowi przypisywane są również właściwości antynowotworowe. Zaleca się je także w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, np. choroba wieńcowa, miażdżyca naczyń krwionośnych. Ujędrniają, nawilżają i naoliwiają skórę. Siemię lniane zawiera również dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3-6-9. Proporcjonalnie posiada ich nawet więcej niż ryby! Zawarta w naszych produktach sól morska jest źródłem biopierwiastków. 

Dostępne są trzy wersję chlebków:
Swoje testowanie zaczęłam od chlebka z pomidorami i bazylią, do którego przygotowałam ekspresową domową pastę jajeczną.
Chlebek aromatyczny, chrupki, składający się z samych ziaren. Samo oryginalne opakowanie chlebków potrafi poprawić humor ;)



Składniki (na pastę):
  • 2 gotowane jajka
  • serek wiejski lekki
  • około 200g chudego twarogu
  • łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz wg. smaku
  • garść posiekanego koperku lub szczypiorku
Sposób przygotowania:
  1. Z serka wiejskiego odsączamy śmietankę, a następnie miksujemy go blenderem wraz z jednym jajkiem, musztardą na jednolitą masę/majonez
  2. drugie jajko rozduszamy widelcem, dodajemy ser, mieszamy
  3. dodajemy przygotowany "majonez", koperek/szczypiorek, przyprawiamy wg. smaku
  4. tak przygotowaną pastę rozsmarowujemy na pysznej kromce chleba Habżyki pomidor i bazylia ;)



SMACZNEGO! ! ! :)

9 komentarzy:

  1. bardzo fajny produkt, orientujesz się jaka jest cena jednego opakowania?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niestety ma swoją cenę, jak właśnie sprawdziłam np. w vegebutiku opakowanie po 11,90zł http://vegabutik.pl/pl/p/Chlebek-lniany-niepieczony-zywy-RAW-len-i-slonecznik-70-g-Habzyki-/3929

      Usuń
    2. też właśnie sprawdzałam, tak to już jest, że zdrowa żywność musi kosztować :/

      Usuń
  2. ubawiła mnie ta nazwa. ale chlebki wyglądają naprawdę fajnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam, muszę je zdobyć! pasta jajeczna też ciekawie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pastę jajeczną zawsze chętnie zjem! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A jajka gototowane na miekko czy twardo? Trochę głupie pytanie ale znam osoby robiace pasty z jajek na miękko :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W cale nie glupie pytanie ;) ja gotuję jajka tak że jedynie środek żółtka pozostaje lekko miękki, a jak sie nie uda to na twardo ;)

      Usuń
  6. Takiej pasty jajecznej jeszcze nie jadłam. Będę musiała wypróbować!
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.