Dziś w pracy naszła mnie ochota na racuchy z jabłkami, jesiennie na dworze to też zanurzam się w cynamonowo-jabłkowych klimatach :) nie znoszę zimna i wilgoci. Chcę do ciepłych krajów!!!!
Tak poza tym to mam nawiedzoną współlokatorkę, nie przygarnąłby mnie ktoś??
Składniki ( na około 10 racuchów):
- 2 jajka
- 2 małe jabłka
- 2 łyżki ksylitolu
- niecała łyżeczka świeżych drożdży
- 4 łyżki mąki pełnoziarnistej pszennej
- 2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
- łyżka mielonego lnu
- 3/4 szklanki mleka
- łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania:
- 2 łyżki mąki, 0,5 szklanki letniego mleka, ksylitol i drożdże mieszamy tak aby wszystko się rozpuściło
- odstawiamy masę w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły działać, na około 15 minut
- jabłka obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach
- do rozczynu drożdżowego dodajemy wszystkie pozostałe składniki, mieszamy
- smażymy racuchy na teflonowej patelni, na małym ogniu, pod przykrywką, dość długo z każdej ze stron, żeby ciasto wewnątrz się wypiekło
SMACZNEGO ! ! ! :)
takie dania lubię:)
OdpowiedzUsuńz dodatkiem płatków owsianych jeszcze nie próbowałam, a sama ostatnio w takich racuszkach się rozsmakowałam :) koniecznie będę musiała wypróbować!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
dzięki, no to do roboty! :)
OdpowiedzUsuńSmacznie, ale nie do końca dietetycznie... Ksylitol wcale nie jest taki naturalny i zdrowy.
OdpowiedzUsuńTylko na zęby w ograniczonych ilościach. Lepiej stewia czy coś. Do tego pszenica nie jest zdrowa i sprzyja tyciu!!! Mleko jeśli roślinne to ok, np. owsiane, kokosowe itp.
Jabłka są wystarczająco słodkie nie trzeba dodawać ksylitolu.
OdpowiedzUsuń