wtorek, 14 października 2014

Carpaccio z buraków

Już dawno miałam w planach carpaccio z buraków, tyle o nim słyszałam, proste, kliku składnikowe i jakie dobre, a i do tego zdrowe!
BURAKI rulez! ;)
Od wieków mam problem z poziomem żelaza we krwi, ostatnio trochę podreperowałam się tabletkami i zdecydowałam oddać honorowo krew ;)
to był mój drugi raz, a próba 4 (dwa razy moja krew nie spełniała wymogów, z uwagi na anemię;/)
Pani doktor powtarzała PROSZĘ PIĆ SOK Z BURAKÓW I JEŚĆ WĄTRÓBKĘ! hmmm buraczki uwielbiam, ale nie wiedzieć czemu buraczanego soku czy barszczu nie jestem w stanie skonsumować;p Wątróbkę drobiową chętnie zjem, ale gorzej z obróbką, mam pewne obiekcje co do oporządzenia surowej wątróbki, może to przekroczyć moje możliwości ;p
Tak więc pozostałam przy samych burakach które mają masę cudownych właściwości, które idealnie przydadzą się mojemu organizmowi dla odbudowania i zregenerowania  po pobraniu krwi ;)
aleee co to za satysfakcja, UWIELBIAM i POLECAM ;)
Buraki to wspaniały środek krwiotwórczy, dawno uznany przez medycynę naturalną. Zapobiega anemii, co więcej, wspomaga leczenie białaczki. Zawarte w burakach barwniki należą do bardzo silnych przeciwutleniaczy i czterokrotnie zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki. Wspomagają więc układ krwionośny. (źródło)
Składniki (porcja):
  • około 4 buraki
  • ser feta (około 2 plastry)
  • garść roszponki
  • mieszanka prażonych ziaren Euforia Ziarenkowo
  • dressing musztardowo-miodowy: łyżeczka musztardy, łyżka oliwy z oliwek, łyżeczka miodu, łyżka octu balsamicznego
Sposób przygotowania:
  1. Buraki myjemy, owijamy folią aluminiową, pieczemy, aż zmiękną, studzimy, obieramy ze skóry, kroimy w plastry
  2. pokrojone buraczki układamy na talerzu
  3. na buraczki wykładamy roszponkę, pokrojoną w kostkę fetę, mieszankę ziaren
  4. wszystko polewamy dressingiem
SMACZNEGO ! ! ! :)

6 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie! :)

    http://naturaldejw.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak długo się piekły i w jakiej temperaturze? Jadłam i są przepyszne! Sama jednak nie robiłam.

    Jagoda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 200 stopni przez około 40 minut, najlepiej sprawdzać widelcem czy są już miękkie ;)

      Usuń
  3. Jakoś w sumie nie przepadam za samymi burakami i boję się, że za bardzo by mi rosły w gardle...ale może w połączeniu z moją ukochaną fetą byłyby smaczne ;p

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.