czwartek, 30 października 2014

Kluski z serem

Kluski z serem, twarogowe kluski, jak zwał tak zwał, miałam na nie ochotę już od dawna, ale nie miałam ochoty na ich lepienie. Dziś w pierwszy dzień urlopu, kiedy robiłam rzecz, którą uwielbiam, a mianowicie leniłam się z rana :D stwierdziłam że nastał czas na te kluski i obyło się nawet bez lepienia ;)

Składniki (na około 10 klusek):
  • jajko
  • łyżka mielonego lnu firmy Oleofarm
  • 2 łyżki mielonych płatków żytnich
  • łyżeczka ksylitolu 
  • 200g twarogu chudego w kostce
Sposób przygotowania:
  1. Miksujemy ze sobą wszystkie składniki, aż stworzą w miarę jednolitą masę
  2. odstawiamy masę na kilka minut, w tym czasie gotujemy osoloną wodę
  3. kiedy woda zacznie delikatnie bulgotać przy pomocy dwóch łyżek formujemy kluski i wrzucamy je do garnka
  4. mieszamy od spodu drewnianą łyżką, żeby uniknąć przyklejenia się klusek do dna 
  5. gotujemy na małym ogniu około 2 min. od wypłynięcia
  6. odcedzamy kluski i odstawiamy na kilka minut żeby przestygły  (muszą swoje odczekać, bo zaraz po ugotowaniu nie są tak dobre, jak lekko przestudzone ;))
  7. gotowe kluski podałam z jogurtem naturalnym 
SMACZNEGO ! ! ! :)


7 komentarzy:

  1. Lubię takie kluseczki w tradycyjnej wersji. Mniam :).

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis!! :)
    U mnie najnowszy trening z użyciem dyni :)
    zapraszam i pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubię Twoje przepisy, świetnie wpisują się w mój sposób żywienia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A myślisz, że na parze by wyszły? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nigdy nie próbowałam robić takich klusek na parze, ale można spróbować ;)\
      daj znać jak wyszły ;)

      Usuń
  5. Coś podobnego już chyba kiedyś jadłam... :)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.