niedziela, 2 listopada 2014

Makowa panienka czyli bakaliowy sernik z makiem TO NIE KAMIEŃ :D

To co dobre szybko się kończy! i tak skończył się właśnie mój urlop i cudowna domowa sielanka, jutro czeka mnie nerwówka, tydzień pełen wyzwań, obym go przetrwała!
Zjem, odpocznę i biorę się za ćwiczenia! ;)

Składniki (tortownica o średnicy 22cm):
  • 200g zmielonego maku (suchego)
  • 2 szklanki wody
  • szklanka mleka
  • 80g rodzynek
  • 800g mielonego twarogu sernikowego President
  • 30g orzechów włoskich
  • 2 łyżki ksylitolu 
  • spore jabłko
  • 8 łyżek płynnego miodu
  • olejek migdałowy
  • łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 3 jajka
Sposób przygotowania:
  1. Mak wsypujemy do garnka i zalewamy szklankami wody i mleka, gotujemy na bardzo małym ogniu, co jakiś czas mieszając przez około 20 minut
  2. odstawiamy mak na około godzinę
  3. odcedzamy mak
  4. do maku dodajemy ser, żółtka, miód, ksylitol, olejek, pokrojone orzechy, skrobię, rodzynki
  5. jabłko obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach, dodajemy do masy makowej
  6. białka ubijamy na sztywno, dodajemy do maku delikatnie mieszając
  7. przekładamy masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia
  8. pieczemy w temp. 170 stopni przez około 1 godzinę (jeśli góra zacznie się już "niebezpiecznie" przypiekać najlepiej wyłożyć na wierzch folię aluminiową)
  9. pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia, a następnie przekładamy do lodówki
SMACZNEGO ! ! ! :)

5 komentarzy:

  1. czyżby to był początek świątecznych wypieków? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. narobiłaś mi ochoty

    OdpowiedzUsuń
  3. Z pewnością o zrobię na Święta :) Marzena

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda intrygująco:) Chętnie spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ser i mak to połączenie idealne :) na razie w planach mamy upiec sernik z makiem na górze z Twojego przepisu, później przyjdzie czas na taką odmianę :D

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.