Przepis prościutki, ze względu na składniki jak i wykonanie ;)
Najpierw trochę o kaszy, która ostatnio bardzo często gości w moim jadłospisie ;)
To najstarsza znana kasza. Pod względem wartości odżywczej dorównuje kaszy gryczanej. Ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi.Składniki (na około 2 porcje):
Kasza jaglana jest lekkostrawna i nie uczula, bo nie zawiera glutenu. Dlatego warto ją polecić osobom chorującym na celiakię stosującym dietę bezglutenową, a także cierpiącym na niedokrwistość. Ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych (wysusza nadmiar wydzieliny), jest zatem dobrym domowym lekarstwem na katar. źródło
- 100g kaszy jaglanej
- 800g mrożonego szpinaku
- pierś z kurczaka (wcześniej upieczonego w rękawie z najróżnijszymi przyprawami /dominował czosnek:)/)
- serek wiejski lekki
- jajko
- sól, pieprz wg. smaku
- ząbek czosnku
- odrobina oleju ryżowego firmy Oleofarm
Sposób przygotowania:
- Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu
- na teflonowej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy rozduszony ząbek czosnku, smażymy, aż się zezłoci
- dodajemy szpinak, smażymy mieszając, aż się rozmrozi, a woda wyparuje
- przyprawiamy szpinak wg. smaku
- wrzucamy pokruszonego/pokrojonego kurczaka
- dodajemy kaszę, mieszamy i jeszcze chwilę wszystko podsmażamy
- przekładamy naszą mieszankę do żaroodpornego naczynia
- serek wiejski i jajko miksujemy lub blendujemy (ja zmiksowałam bo nie chciało mi się wyciągać blendera;p)
- na wierzch wylewamy powstałą mieszankę
- wstawiamy zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 3 minut (aż góra się zetnie i zarumieni;))
SMACZNEGO ! ! ! :)
świetna zdrowa zapiekanka:)
OdpowiedzUsuńsmacznie :)
OdpowiedzUsuńZapiekanka z kaszą to jest to:)
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować;-)
OdpowiedzUsuń