wtorek, 4 listopada 2014

Zapiekanka ze szpinakiem, kaszą jaglaną i kurczakiem

Przepis prościutki, ze względu na składniki jak i wykonanie ;)
Najpierw trochę o kaszy, która ostatnio bardzo często gości w moim jadłospisie ;)
To najstarsza znana kasza. Pod względem wartości odżywczej dorównuje kaszy gryczanej. Ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi.
Kasza jaglana jest lekkostrawna i nie uczula, bo nie zawiera glutenu. Dlatego warto ją polecić osobom chorującym na celiakię stosującym dietę bezglutenową, a także cierpiącym na niedokrwistość. Ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych (wysusza nadmiar wydzieliny), jest zatem dobrym domowym lekarstwem na katar. źródło
Składniki (na około 2 porcje):
  • 100g kaszy jaglanej
  • 800g mrożonego szpinaku
  • pierś z kurczaka (wcześniej upieczonego w rękawie z najróżnijszymi przyprawami /dominował czosnek:)/)
  • serek wiejski lekki
  • jajko
  • sól, pieprz wg. smaku
  • ząbek czosnku
  • odrobina oleju ryżowego firmy Oleofarm
Sposób przygotowania:
  1. Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu
  2. na teflonowej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy rozduszony ząbek czosnku, smażymy, aż się zezłoci
  3. dodajemy szpinak, smażymy mieszając, aż się rozmrozi, a woda wyparuje
  4. przyprawiamy szpinak wg. smaku
  5. wrzucamy pokruszonego/pokrojonego kurczaka
  6. dodajemy kaszę, mieszamy i jeszcze chwilę wszystko podsmażamy
  7. przekładamy naszą mieszankę do żaroodpornego naczynia
  8. serek wiejski i jajko miksujemy lub blendujemy (ja zmiksowałam bo nie chciało mi się wyciągać blendera;p)
  9. na wierzch wylewamy powstałą mieszankę
  10. wstawiamy zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 3 minut (aż góra się zetnie i zarumieni;))
SMACZNEGO ! ! ! :)

4 komentarze:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.