
Tą tartę zrobiłam już dwa razy, za każdym używając na wierz różnej kompozycji składników, wszystko zależy od naszej wyobraźni. Idealnie smakowała na następny dzień kiedy zabrałam ją na wynos do pracy ;)
Składniki (tortownica o średnicy około 27cm):
spód/430kcal/:
- 100g kaszy jaglanej firmy Kupiec
- jajko
- sól
- 150g gotowanej/podsmażonej z przyprawami piersi z kurczaka
- 100g czerwonej papryki/zielonych oliwek
- 100g koncentratu
- 50g mozzarelli light

Sposób przygotowania:
- Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ważne żeby się nie rozgotowała, może być nawet lekko twardawa), studzimy
- do kaszy dodajemy jajko, sól i dokładnie mieszamy
- tak przygotowaną masę rozsmarowujemy równomiernie w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia
- wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 10 minut z włączonym termoobiegiem (góra ciasta musi zastygnąć)
- w tym czasie kroimy wszystkie dodatki w kostkę
- na wierzchu ciasta rozsmarowujemy koncentrat przyprawiony ulubionymi ziołami oraz wykładamy dodatki
- wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy przez około 30 minut (na ostatnie 10 minut najlepiej przełożyć tartę na najniższy poziom piekarnika zostawiając włączoną tylko dolną grzałkę, żeby spód się ładnie wypiekł)
SMACZNEGO ! ! ! :)
uwielbiam jaglane spody! :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie! :D Oj zjadłabym kawałeczek ;)
OdpowiedzUsuńtrochę pizza! ale mi smaka zrobiłaś :P
OdpowiedzUsuńPycha! Kolejny inspiracja na lunch :) Może nawet w wersji słodkiej na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńŚwietna, uzdrowiona 'pizza'! :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł :)
OdpowiedzUsuń