czwartek, 30 kwietnia 2015

Tarta na jaglanym spodzie


Tą tartę zrobiłam już dwa razy, za każdym używając na wierz różnej kompozycji składników, wszystko zależy od naszej wyobraźni. Idealnie smakowała na następny dzień kiedy zabrałam ją na wynos do pracy ;)

Składniki (tortownica o średnicy około 27cm):
spód/430kcal/:
na wierzch:
  • 150g gotowanej/podsmażonej z przyprawami piersi z kurczaka
  • 100g czerwonej papryki/zielonych oliwek
  • 100g koncentratu
  • 50g mozzarelli light
Sposób przygotowania:
  1. Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ważne żeby się nie rozgotowała, może być nawet lekko twardawa), studzimy
  2. do kaszy dodajemy jajko, sól i dokładnie mieszamy
  3. tak przygotowaną masę rozsmarowujemy równomiernie w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia 
  4. wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 10 minut z włączonym termoobiegiem (góra ciasta musi zastygnąć)
  5. w tym czasie kroimy wszystkie dodatki w kostkę
  6. na wierzchu ciasta rozsmarowujemy koncentrat przyprawiony ulubionymi ziołami oraz wykładamy dodatki
  7. wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy przez około 30 minut (na ostatnie 10 minut najlepiej przełożyć tartę na najniższy poziom piekarnika zostawiając włączoną tylko dolną grzałkę, żeby spód się ładnie wypiekł)
SMACZNEGO ! ! ! :)

7 komentarzy:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.