sobota, 16 lutego 2013

Naleśniki ze szpinakiem

Już tak długo chodzą za mną naleśniki w wersji "na słono", że musiałam w końcu zaspokoić swój apetyt ;)
i tak dziś przygotowałam proste, szybkie i smaczne naleśniki ze szpinakiem ;)

Składniki (2 naleśniki):
farsz:
  • około 300g mrożonego szpinaku
  • 2 łyżki sera białego Emilka
  • ulubione przyprawy
naleśniki:
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 łyżka zmiksowanych otrębów owsianych firmy Kupiec
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej firmy Kupiec (lub skrobia kukurydziana w przypadku osób stosujących dietę białkową)
  • szczypta soli
Sposób przygotowania:
  1. Składniki na naleśniki miksujemy, a następnie smażymy cienkie placki na rozgrzanej teflonowej patelni
  2. smażymy na małym ogniu, odwracamy dopiero wtedy kiedy brzegi naleśnika zaczną lekko odchodzić
  3. szpinak rozmrażamy, podsmażamy na patelni, aż cała woda wyparuję
  4. dodajemy ser i doprawiamy
  5. na naleśniku rozsmarowujemy farsz i zwijamy w "ruron"
  6. gotowe naleśniki posypałam jeszcze startym serem żółtym light

SMACZNEGO ! ! ! :)

9 komentarzy:

  1. Uwielbiam naleśniki ze szpinakiem <3 Chociaż moim faworytem są te, gdzie jest feta - polecam spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  2. Podobno na Dukanie można także używać skrobi ziemniaczanej :) Dukan nie wspomina o niej w swoich książkach, ponieważ nie ma czegos takiego we Francji;)

    OdpowiedzUsuń
  3. jestem zakochana w naleśnikach ze szpinakiem <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam naleśniki ze szpinakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. to są najlepsze nalesniki na słono <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Hoho, ale pasz tu pyszne danie! :) Naleśniki ze szpinakiem brzmią bosko!

    OdpowiedzUsuń
  7. Znam i popieram takie naleśniki, smacznego!
    pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam wersję naleśników ze szpinakiem <3

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.