niedziela, 15 czerwca 2014

Pomidorowe (otrębowe) bułeczki z ziołami

Ten weekend spędziłam na uczelni, a co za tym idzie musiałam skombinować jakieś jedzonko nadające się do szybkiego spożycia między niewielkim przerwami które było mi dane mieć;p
Już piekłam bułki otrębowe, ale tym razem poszłam bardziej w ich pikantną, ziołową wersję, coś na kształt "włoskich" bułek dostępnych w marketach. Dobreee wyszły! ;)
po ostygnięciu przełożyłam je domowym pomidorowym twarożkiem, takie proste a takie dobre! ;)

Składniki (na około 3 bułki):
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego przysmaki.pl
  • 4 łyżki otrębów pszennych dostępnych w sklepie Centrum Sylwetki
  • 2 łyżki otrębów owsianych wysoko-błonnikowych firmy Kupiec
  • 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 1/3 łyżeczki sody
  • sezam/mak/siemię lniane/słonecznik do posypania
  • szczypta soli morskiej, łyżeczka ziół prowansalskich, 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • 4-5 połówek suszonych pomidorów skworcu.pl
  • 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego




Sposób przygotowania:
  1. Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki (pomidory kroimy na mniejsze kawałki)
  2. do suchych składników dodajemy jajko i jogurt, mieszamy na jednolitą masę
  3. odstawiamy na kilka minut, aż masa spęcznieje
  4. przekładamy ciasto do silikonowych foremek (ja użyłam takich do mini tart, możecie też spróbować z foremkami na muffinki, wtedy wyjdzie wam więcej bułek), wierzch posypujemy sezamem
  5. pieczemy w temp. 180 stopni, do suchego patyczka, nie podam wam konkretnego czasu bo mój gazowy piekarnik rządzi się swoimi prawami
  6. kiedy lekko wystygną wyciągamy je z foremek i układamy na kratce w piekarniku, żeby odparowały

SMACZNEGO ! ! ! :)

2 komentarze:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.